Китай настоява за отговори за инцидента с ядрената подводница на САЩ в Южнокитайско море

ЕС и Свят 26.10.2021 13:00 Снимка: ДНЕС+

Китай настоява за отговори за инцидента с ядрената подводница на САЩ в Южнокитайско море

Китай настоява за публикуване на цялата информация за сблъсъка на американската атомна подводница USS Connecticut (клас Seawolf) с неизвестен обект в Южнокитайско море в началото на октомври, пише във вторник пекинският вестник Global Times, отразяващ мнението на военно-политическото ръководство на Китай.

"Ние силно апелираме към Съединените щати с искане незабавно да оповестят основната информация за този инцидент. Като велика сила Съединените щати имат отговорност и задължение да го направят".

В противен случай, "това би означавало, че САЩ са направили нещо позорно, например, нарушили са международното право и сериозно са нахлули в сферата на интересите на друга държава в Южнокитайско море. За съжаление водещите американски медии този път мълчат, както и медиите на други западни страни".

"Призоваваме международната общност да поиска обяснение от Съединените щати".

На 7 октомври Тихоокеанският флот на САЩ съобщи, че на 2 октомври атомната подводница "Кънектикът" се е сблъскала с неизвестен обект по време на гмуркане в Индо-Тихоокеанския регион, никой от екипажа не е получил животозастрашаващи наранявания и ядреният реактор не е повреден. Инцидентът е станал в Южнокитайско море.

Според китайски анализатори мястото на катастрофата е било източно от островите Сиша (Параселски острови). Подводницата, смятат анализаторите, може да е тренирала прихващане на китайски подводници по маршрута на ударната група на самолетоносачите на ВМС на САЩ./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448