Ким Чен-ун трябва да плаща обезщетения по съдебен иск за "рая на Земята"

ЕС и Свят 14.10.2021 17:01 Снимка: ДНЕС+

Ким Чен-ун трябва да плаща обезщетения по съдебен иск за "рая на Земята"

Вождът на комунистическа Северна Корея Ким Чен-ун трябва да плати обезщетения за схема от 1959-84 г., според която повече от 90 000 души се преместиха там от Япония. Това постанови съд в Токио.

Кампанията за репатриране по-късно беше осъдена от някои като "държавно отвличане".

Петима души, които са участвали и по-късно са избягали от Северна Корея, поискаха по 100 млн. йени (880 000 долара) всеки.

Те не очакват Ким нито да се яви на делото, нито да плати, но се надяват, че решението може да помогне в бъдещите преговори.

Хиляди корейци бяха преместени в Япония - мнозина против волята им - по време на колониалното ѝ управление на Корейския полуостров от 1910 до 1945 г. По-голямата част от хората, участвали в схемата за презаселване, са били етнически корейци, на които беше продадена визия за "отечеството" като "рай" - и някои японски съпрузи отидоха с тях.

И Северна Корея, и Япония подкрепиха кампанията.

Северна Корея отчаяно се опитваше да се възстанови, след като беше опустошена от Втората световна война и Корейската война.

Япония разглеждаше корейците като външни лица и с удоволствие помагаше при преместването им.

Комбинацията от дискриминация в Япония и севернокорейската пропаганда, обещаваща идиличен живот на безплатно здравеопазване, образование и работа в родината, е била огромно изкушение.

За мнозина реалността е принудителен ръчен труд във ферми, мини или фабрики, нарушаване на човешките права и невъзможност да напуснат.

Съдебното дело има символично значение - петимата ищци го приемат.

Четиримата етнически корейци и японската съпруга на кореец, която се присъедини към програмата, всички по-късно са избягали обратно в Япония.

Адвокатът на ищците Кенджи Фукуда заяви: "Не очакваме Северна Корея да приеме решение, нито да изплати обезщетенията."

Но ако спечелят, "надяваме се, че японското правителство ще успее да преговаря със Северна Корея".

Страните нямат официални дипломатически отношения.

Ким е посочен, тъй като е настоящият ръководител на Северна Корея.

Искът твърди, че Северна Корея е измамила ищците чрез "лъжлива реклама за преместване в Северна Корея", където "упражняването на правата на човека като цяло беше невъзможно".

Един от ищците, етническата корейка Ейко Кавасаки, на 79 години, заяви пред "Асошиейтед прес", че никой нямаше да отиде, ако знаеше какво го очаква. Тя е избягала от Северна Корея през 2003 г., оставяйки там възрастните си деца.

Друг борец за компенсация е Лий Те-кюн, който плавал до Северна Корея на осем години през 1960 г.

Той каза пред "Ню Йорк таймс": "Казаха ни, че отиваме в "рая на Земята". Вместо това бяхме заведени в ада и ни отказаха най-основното човешко право: свободата да напуснем."

Ли избягал от Северна Корея след 46 години./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448