Ким Чен Ун праща външния си министър в Москва

ЕС и Свят 14.01.2024 14:23 Снимка: ДНЕС+

Ким Чен Ун праща външния си министър в Москва

Външният министър на Северна Корея госпожа Цой Сон Хи ще бъде на официално посещение в Русия от 15 до 17 януари по покана на колегата й Сергей Лавров, съобщи Корейската централна информационна агенция.

Традиционните съюзници Русия и Северна Корея наскоро засилиха отново връзките си. Лидерът на Пхенян Ким Чен Ун направи рядко задгранично пътуване през септември, за да се види с президента Владимир Путин в руския Далечен изток. Висши руски служители, включително министрите на отбраната и външните работи, също посетиха Северна Корея миналата година, като вълната от пътувания и в двете посоки разпали безпокойството сред съюзниците на Киев относно възможността за потенциална сделка за оръжия.

По-рано този месец Белият дом обвини Севера, че е изпратил както балистични ракети, така и ракети-носители на Русия в това, което нарече „значителна и обезпокоителна ескалация“ на военните усилия на Москва. Доставени от Пхенян ракети с обсег от около 900 километра бяха използвани от Русия при атаки срещу Украйна, казаха официални лица. Засилващото се военно и икономическо сътрудничество между Русия и Северна Корея предизвика опасения във Вашингтон и Сеул. Южна Корея обвини Пхенян, че е предоставил повече от един милион артилерийски снаряда на Москва в замяна на подкрепа за военни сателитни технологии. След два неуспешни опита Северна Корея успя да изведе шпионски сателит в орбита в края на миналата година, след като Сеул заяви, че е получил руска помощ. САЩ заявиха през октомври миналата година, че Северна Корея е доставила над 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси на Русия.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319