Киберпрестъпленията струват на световната икономика $1 трлн. през 2020-та

ЕС и Свят 07.12.2020 19:46 Снимка: ДНЕС+

Киберпрестъпленията струват на световната икономика $1 трлн. през 2020-та

Киберпрестъпленията се очаква да струват на световната икономика повече от 1 трилион долара тази година, което е увеличение с над 50% от 2018 г. Това се посочва в проучване на McAfee Corp. с Центъра за стратегически и международни изследвания, предаде АФП.

Те са заключили, че цената от престъпната дейност онлайн е повече от 1% от световната икономика и също има значително непарично отражение.

Изследователите съобщават за ръст на различни видове атаки, включително използване на зловреден софтуер за откуп, фишинг (подвеждане за споделяне на лична информация), проникване в бизнес имейли, шпиониране и кражба на криптовалути.

Едни от причините за увеличението са свързани с по-слаба защита, тъй като повече хора работят дистанционно и извън работното си място.

Докладът се базира на проучване с 1500 специалисти в сферата на технологиите, които работят за правителството или за частния сектор в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Япония и Австралия.

Авторите пишат още, че отражението на киберпрестъпленията включва загуба на интелектуална собственост и монетарни активи, но също блокиране на системи и нанасяне на вреда на репутацията на организации.

"Не е тайна, че киберпрестъпленията могат да навредят на обществената безопасност, да подкопаят националната сигурност и да навредят на икономиките", пишат изследователите.

Един притеснителен факт е, според авторите на проучването, че само 44% от анкетираните компании планират да предприемат действия за предотвратяване пробив в системите им.

През последните седмици се появи информация, че хакери се опитват да проникнат в системите на фармацевтичните компании, които разработват ваксини срещу коронавируса. /news.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269