Какво се случва на пазара с най-скъпи имоти в света на фона на спада в световен мащаб?

ЕС и Свят 31.03.2023 12:53 Снимка: ДНЕС+

Какво се случва на пазара с най-скъпи имоти в света на фона на спада в световен мащаб?

Потъване на жилищния пазар в САЩ, спад на цените на имотите в най-голямата икономика в Европа, невиждан от десетилетие, срив на пазара на имоти в Австралия и още и още подобни заглавия описват ситуацията на много жилищни пазари по света. Това се случи след като влязоха в сила политиките на редица централни банки за вдигане на лихвите, като начин да се борят с инфлацията.

Какво се случва на най-скъпия пазар на имоти в света?

Жилищния пазар в Хонконг винаги е бил синоним за недостъпност и не без основания за това. Хонконг е мястото, на което средностатистическо жилище се продава за цена от един милион долара и дори място за паркиране може да струва близо един милион.

За спад на цените не може да става и дума напоследък, въпреки, че миналата година беше отчетен такъв. Дори обратното - цените на жилищата на вторичния пазар в Хонконг се повишиха с 2,22% през февруари, което най-голямото покачване от от май 2020 година насам. Желанието за закупуване на жилища се възстанови заради очакванията за по-бавно повишаване на лихвените проценти и подобряване на икономическите настроения след отваряне на границите на града.

"Това е второ поредно месечно увеличение", коментира Дерек Чан, мениджър в агенцията Ricacorp Properties, цитиран от South China Morning Post. "Нарастващият импулс ще продължи, ако лихвените проценти са стабилни и икономиката на региона се подобри след повторното отваряне на границите".

Нещо повече: експертът очаква цените на жилищата да се повишат с 6% през първото тримесечие, възстановявайки част от спада от миналата година. Трябва да се отбележи, че цените на един от най-недостъпните жилищни пазари в света паднаха с 15% през 2022 г., първият спад от 2008 г. заради слабите икономически перспективиCovid 19 и нарастващите лихви по ипотечните кредити.

Най-голямото увеличение на цените се наблюдава при малките и средни жилища, с размери от 39 кв.м. до 69 кв.м., които са се повишили с 2,24%, най-голямото увеличение от над повече от 3 години насам, показват данните.

Прогнозите

Според доклад на JPMorgan цените на жилищата ще скочат с 10%- 15% а през 2023 г.

Според доклада на S&P Global Ratings цените на жилищата ще се повишат с 5-8 процента тази година, на фона на подобряващите се икономически перспективи след премахването на ограниченията.

"Ние обаче вярваме, че разработчиците ще определят консервативно цените на проектите си през 2023 г. на фона на големи запаси, скок в предлагането през 2024 г. и повишени лихвени проценти", каза S&P Global Ratings.

Като се взема предвид по-доброто от очакваното пазарно настроение, Colliers смята, че цените на жилищата ще се покачат с 8% тази година. През януари консултантската компания заяви, че очаква спад от 5 - 10% процента.

Тези прогнози идват на фона на срив на сделките с жилища с 40%.

Освен това Midland Holdings, която е единствената агенция за имоти в града, отчете нетна загуба от 68 милиона щатски долара за миналата година, в сравнение с печалба от 12 милиона долара преди година, според декларация.

Агенцията заяви, че очаква скок в обема на транзакциите, както и 10% покачване на цените на жилищата тази година./money.bg

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194