Какви условия постави Путин за край на войната в Украйна?

ЕС и Свят 14.06.2024 15:23 Снимка: ДНЕС+

Какви условия постави Путин за край на войната в Украйна?

Руският президент Владимир Путин обяви, че ще спре огъня в Украйна, ако украинската армия се изтегли от четири области, вече завладени от руските сили.

В навечерието на мирната конференция за Украйна в Швейцария, на която Путин не е поканен, той очерта условия за мир напълно в противоречие с исканията на Украйна.

"Условията са много прости", заяви Путин и поиска изтегляне на украинската армия от цялата територия на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в източна и южна Украйна.

Веднага щом Киев обяви, че е готов за подобно решение, започне реално изтегляне на войските от тези области и също така се откаже официално от плановете за присъединяване към НАТО, ние от наша страна, незабавно, буквално в същата минута, ще наредим спиране на огъня и ще започнем преговори", каза Путин.

Руският президент акцентира, че действията на Москва ще бъдат мигновени и в същото време ще бъде гарантирано безпрепятствено и безопасно изтегляне на всички украински части.

Русия контролира почти една пета от украинската територия. Според Киев мир може да бъде постигнат само при пълно изтегляне на руските сили и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Путин определи и като "кражба" замразяването на руски активи и предупреди, че използването им няма да остане безнаказано, пише БТА.

Вчера лидерите на Г-7 решиха да отпуснат заем от 50 милиарда долара на Украйна, като за целта използват лихвите, които се генерират от замразените руски активи.

Руският президент предупреди, че противопоставянето между Москва и Запада се приближава "неприемливо близо до точка, от която връщане назад няма" и отново припомни, че страната му "притежава най-големият в света арсенал от удзрени оръжия".

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095