Как пандемията преобърна търговията между две огромни икономики?

ЕС и Свят 21.03.2023 14:11 Снимка: ДНЕС+

Как пандемията преобърна търговията между две огромни икономики?

Глобалната търговия се промени по време на Covid-19. Китайско-американските икономически отношения се промениха на фона на спадащото търсене и замразените пътувания. Вашингтон и Пекин вече са обхванати от все по-напрегната технологична Студена война, но все пак цифрите показват ясно промяна в търсенето и ограниченията, причинени от свързани с вируси прекъсвания на веригата за доставки, пише Bloomberg.

Само при една продуктова категория доставките от САЩ изпревариха националните продажби на автомобили и самолети и станаха четвъртият най-голям износ за Китай миналата година. Става въпрос за комплекти за бързи тестове за Covid-19, според анализ на Bloomberg Opinion на данни на Комисията за международна търговия на САЩ.

За разлика от това обаче продажбите на самолети и части например се сринаха до 5,3 милиарда долара миналата година, като се има предвид, че цифрата през 2019 г. е 10,4 милиарда долара. Причината е липсата на персонал в производството и спада на въздушния транспорт. Износът на автомобили падна с 25% до 5,5 милиарда долара, заради недостиг на чипове, който възпрепятства производството.

Продажбите на химикали, използвани в PCR тестове, допринесоха за 1,5 милиарда долара приходи за САЩ миналата година според данните. Имаше голям скок в търсенето на водороден пероксид (използван като антисептик), както и антивирусното лекарство Remdesivir и парацетамолът. Сметката сочи, че общите продажби на продукти, свързани с Covid-19, надхвърлиха 10 милиарда долара. На първо място остава изностр на соя от САЩ за Китай.

Енергийната независимост на САЩ и нарастващото търсене от страна Китай, както и скокът на цените направиха така, че доставките на петролни продукти се удвоиха от 2019 г. до 2022 г. до близо 7 милиарда долара. Докато светът беше изправен пред скок в търсенето на полупроводници, а след това и недостиг, износът на тези компоненти от САЩ за Китай се покачи до едва 9,4 милиарда долара от 8,2 милиарда долара година преди пандемията. Причина е рязкото икономическо забавяне към края на миналата година, което почти спря на производството на компютри и смартфони.

В последните години Китай съвсем естествено разви бурна търговия с фармацевтични продукти. Доставките на лекарства за САЩ се покачиха над 10 пъти до 7,2 милиарда долара миналата година. Това се случи и с игровите конзоли, които се радваха на бум благодарение на потребителите по целия свят. Вносът на батерии в САЩ от Китай се увеличи до над 8 милиарда долара, но вносът на телевизори от Китай се срина с повече от 2 милиарда долара.

Сега, когато андемията отстъпва, няма гаранция, че търговията ще се върне към нормалните нива. Двете големи икономики остават в битка на волята. САЩ иска да се откъсне (и не само себе си) от световния производствен център. Но двете икономики все още се нуждаят една от друга. Поне засега./money.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648