Как Литва успя да ядоса толкова Китай, че икономическите им отношения да са заплашени?

ЕС и Свят 03.09.2021 17:32 Снимка: ДНЕС+

Как Литва успя да ядоса толкова Китай, че икономическите им отношения да са заплашени?

Китай е един от най-големите вносители на стоки и услуги в Литва извън Европейския съюз (ЕС). В същото време малката балтийска държава е относително малък за азиатския гигант пазар за износ с такъв в размер на малко над 1,3 милиард долара, но все пак един от важните на Стария континент.

Въпреки това тя успя така да ядоса китайските власти, че те да заплашат страната със скъсване на икономическите отношения. А причините за това са няколко.

От една страна наскоро Литва отвори търговски център в Тайпе и от своя страна приветства откриването на Тайванско представителство във Вилнюс. От друга - балтийската държава използва името Тайван за острова, който все още е частично признат като отделна държава. И именно това ядоса най-много Пекин.

Китай се противопоставя на използването на наименованието Тайван, тъй като това де факто означава признаване на независимостта на острова от азиатската ѝ съседка. В допълнение към това дойде и излизането на Литва от формата 17+1, който цели стимулирането на партньорството в областта на търговията и инвестициите между Централна и Източна Европа и Китай.

Допълнително обтягане на отношенията между Пекин и Вилнюс донесе и оттеглянето на представителят на европейската държава в Китай Диана Микевицин и отзоваването на китайския посланик от Литва.

Анализаторите обаче са скептични, че ще има дългосрочно влошаване на отношенията между Китай и Литва въпреки последните искри помежду им. "Не смятам, че Пекин ще спре всякаква търговия със страната", казва пред Emerging Europe Дейвид Скот от Centre for International Maritime Security.

"Китай има голям и нарастващ търговски излишък в Литва. През 2020 година износът на Литва за азиатската страна беше за 357,74 милиона долара, докато този на Китай възлизаше на около 1,34 милиарда долара", посочва още експертът и допълва: "С други думи Китай има полза от търговията с Литва, докато Литва от своя страна не от гледна точка на търговския баланс"./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448