Израелският министър на отбраната заговори за втори фронт в Ливан

ЕС и Свят 07.12.2023 19:04 Снимка: ДНЕС+

Израелският министър на отбраната заговори за втори фронт в Ливан

Въпреки нарастващия натиск от страна на САЩ върху Израел да "овладее" войната в Газа, министърът на отбраната на Израел Йоав Галант сега предполага, че силите на страната му скоро могат да отворят втори фронт на север, за да изтласка подкрепяната от Иран "Хизбула" далеч от границата с Ливан, пише POLITICO.

Говорейки пред кметове и общински шефове от северната част на Израел, Галант каза, че правителството няма да насърчи около 80 000 жители, евакуирани от северните общности близо до границата с Ливан, да се завърнат у дома, преди "Хизбула" да бъде прогонена отвъд река Литани в Южен Ливан.

Постоянният страх на северните общности е, че те са изложени на сериозен риск от ракетни атаки и нахлувания от "Хизбула".

В коментари, цитирани от Times of Israel и Haaretz, Галант каза на среща в Нахария, най-северния крайбрежен град в Израел, че правителството се надява да отблъсне "Хизбула" чрез дипломатически средства, но ако това се провали, ще "действа с всички средства на негово разположение", включително военни действия.

Южният участък на река Литани минава успоредно на границата между Израел и Ливан и на 18 мили на север. Съгласно условията на резолюция 1701 на ООН, която сложи край на войната в Ливан през 2006 г., Израел се съгласи да изтегли всичките си сили от Южен Ливан и "Хизбула" не трябваше да поддържа присъствие на юг от реката.

"Хизбула" обаче не спази своята част от сделката и през годините се закрепи в Южен Ливан на позиции, които гледат директно към граничните общности на Израел, като нанесе ракетни и артилерийски удари през последните седмици и дни.

Израел отговори със сила, нанасяйки ответни удари и предизвиквайки нарастващи страхове от ескалация. Представители на САЩ се опитаха да ограничат разширяването на конфликта и предупредиха "Хизбула" да не отваря втори фронт срещу Израел.

Първоначално по-голямата част от сблъсъците между "Хизбула" и Израел бяха ограничени до удари по военни цели, оставайки в рамките на това, което ливанските политици описват като "правилата на играта", установени неофициално, за да намалят "грешните изчисления" от страна на Израел и "Хизбула" през годините след 34-дневната война през 2006 г. Но размяната на удари вече надхвърля установените правила и поразява и цивилни цели.

Думите на Галант са по-остри от тези на началника на генщаба ген.-лейт. Херци Халеви, през ноември който, също се срещна с общински ръководители от Северен Израел опита да ги успокои. На тази среща местните лидери предупредиха, че евакуираните граждани няма да се върнат, докато "Хизбула" е на границата.

Около 80 000 жители на общности, разположени на до 10 километра южно от границата с Ливан, са евакуирани от началото на октомври. Повечето са настанени на държавни разноски в хотели в Тел Авив.

Американски служители миналия месец предупредиха израелските си колеги да се въздържат от предприемане на нападение на север от границата с Ливан. Според съобщения в американската преса министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е изразил загриженост пред Галант за ролята на Израел в ескалацията на напрежението с "Хизбула".

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878