Израел заяви, че е убил висш командир на "Хизбула" при удар в Ливан

ЕС и Свят 08.04.2024 14:46 Снимка: ДНЕС+

Израел заяви, че е убил висш командир на "Хизбула" при удар в Ливан

Израелската армия днес заяви, че е убила старши полеви командир от елитните сили "Радуан" на "Хизбула" при въздушен удар в Ливан през нощта, предаде ДПА.

Али Ахмед Хасин и още двама бойци от проиранската въоръжена групировка са били убити в южноливанския град Султания, съобщиха Израелските сили за отбрана.

"Хизбула" потвърди смъртта на командира, но не даде повече подробности. 

Израелската армия заяви, че позицията на Хасин е била сравнима с тази на командир на бригада и че той стои зад неотдавнашните нападения срещу цивилни обекти в Северен Израел, пише БТА.

От началото на войната в ивицата Газа след клането, извършено от "Хамас" в Израел на 7 октомври, между Израел и "Хизбула" се водят ежедневни, понякога смъртоносни, сблъсъци. Непрекъснатите трансгранични атаки  подхранват опасенията за втори военен фронт.

В неделя се навършиха шест месеца, откакто Израел започна своята въздушна и сухопътна операция в ивицата Газа в отговор на клането, извършено от Хамас и други бойни групировки, при което загинаха около 1200 души, а повече от 200 души бяха взети за заложници, припомня ДПА.

Днес Израел обвини "Хамас", че обстрелва Израел с ракети от "хуманитарна зона" в южната част на ивицата Газа. 

Израелски изтребители са унищожили три площадки на "Хамас" за изстрелване на ракети в зоната, разположена в западната част на град Хан Юнис, съобщи армията.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини