Израел вече има ново правителство начело с Нафтали Бенет

ЕС и Свят 14.06.2021 08:26 Снимка: ДНЕС+

Израел вече има ново правителство начело с Нафтали Бенет

Парламентът на Израел утвърди новото коалиционно правителство на страната, начело с националиста Нафтали Бенет, и сложи край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху, съобщи Би Би Си. Нетаняху беше премиер на страната в рамките на рекордните пет мандата.

Бенет положи клетва като премиер, след като сформираният от него кабинет получи доверието на 60 депутати, а 59 гласуваха против.

Новото правителство е сформирано от оглавяваната от него национално-религиозна партия "Еврейски дом" и центристката опозиция начело с Яир Лапид. Двете партии се споразумяха Бенет да бъде министър-председател през първите две години от мандата, а през следващите две премиерският пост да бъде поет от Лапид.

Преди съставът на новото правителство да бъде гласуван от Кнесета, Нафтали Бенет произнесе реч пред депутатите. Той благодари на Нетаняху за продължителната му работа като премиер.

"Ние не винаги имахме съгласие помежду си, но вие и двамата пожертвахте много за благото на държавата Израел", обърна се към Нетаняху и съпругата му Сара.

Словото на Бенет беше прекъсвано многократно от възгласите на депутатите от "Ликуд" и другите лоялни към Нетаняху партии.

Той посочи, че всяко поколение е имало и ще има своите предизвикателства и всяко поколение има нужда от свои лидери. По думите му, Бенямин Нетаняху е направил много, но сега страната е изправена пред невиждано преди разделение.

"В историята на еврейския народ вече е имало моменти, когато разногласията са излизали от контрол, което ни е излагало на голяма опасност", напомни Бенет.

Той се изказа ласкаво за коалиционния си партньор Яир Лапид, като заяви, че е проявил "голяма национална отговорност, политическа щедрост и търпение".

Преди гласуването Нетаняху също говори пред парламента. Той определи Бенет като "фалшиво десен" и обвини партията му в предателство заради коалицията с лявоцентристката формация на Лапид.

В петък, когато бяха подписани коалиционните споразумения за новото правителство, Нетаняху го определи като "опасна коалиция на измамата и капитулацията" и обеща много бързо да го свали./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448