Израел: Полицията разчисти протестиращите пред резиденцията на Нетаняху

ЕС и Свят 02.08.2020 19:05 Снимка: ДНЕС+

Израел: Полицията разчисти протестиращите пред резиденцията на Нетаняху

Израелската полиция е задържала 12 демонстранти, отказали да прекратят протеста пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху. Арести имаше и в предишните дни, като на 30 юли вечерта бяха прибрани 16 протестиращи.

Хиляди недоволни от начина, по който правителството на Израел се справя с пандемията от коронавирус, излязоха в събота по улиците на Йерусалим, Тел Авив, Кесария и други градове. Протестиращите настояват правителството на Бенямин Нетаняху да подаде оставка, обвинявайки го в неправилна борба срещу коронавируса и корупция, съобщи Би Би Си.

70-годишният Нетаняху е първият политически лидер в историята на страната, който ще бъде изправен пред съда по обвинения в корупция, мошеничество и злоупотреба с доверие, докато е все още на власт. Самият премиер отхвърля всички обвинения.

Първоначално Израел беше похвален за мерките за борба с пандемията, но след като през май страната започна постепенно да излиза от карантината, броят на заразените започна отново да се покачва. Самият Нетаняху призна, че някои от карантинните мерки са отменени твърде прибързано, например отварянето на кафенетата и ресторантите.

Протестите пред резиденцията на премиера не са спирали от средата на юли, като там редовно вечер се събират по няколкостотин човека./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448