Израел одобри нов новаторски метод за тестване на COVID-19

ЕС и Свят 23.08.2020 08:56 Снимка: ДНЕС+

Израел одобри нов новаторски метод за тестване на COVID-19

Израелското министерство на здравеопазването одобри нов метод за тестване на COVID-19, който позволява на лабораториите едновременно да анализират тампони на носа и гърлото, взети от осем души, като им помага да спестят необходимите за процеса реагенти, които недостигат в целия свят, припомня в. "Аарец". Новият метод, известен като комбинаторно обединяване, е описан в статия, публикувана в петък в списанието Science Advances. Той е разработен от учени от Негевския университет "Бен-Гурион", Националния институт за биотехнологии в Негев и Свободния университет в Тел Авив.

 

Обединеното тестване получи безпрецедентно внимание от началото на пандемията на коронавирус и здравните власти по целия свят осъзнаха, че е необходимо да направят процеса на тестване на вируса много по-ефективен. Оттогава Агенцията по храните и лекарствата в САЩ одобри използването на два метода за тестване на пулове, но новият, одобрен от здравното министерство в Израел, е много по-напреднал и ефективен - и превъзхожда други методи, използвани в лаборатории по света през последните няколко месеца.

Разработването на новия метод за обединяване беше ръководено от проф. Ангел Поргадор и Томер Херц от университета Бен-Гурион и Националния биотехнологичен институт, заедно с проф. Йонат Шемер-Авни, директор на лабораторията по вирусология в Медицински център Сорока в Беер Шева, и д-р Ноам Шентал от Свободния университет.

Преди одобрението на здравното министерство, Свободният университет и университетът Бен-Гурион създадоха съвместна компания за разработване и предлагане на пазара на новия метод за тестване. Poold Diagnostics откри лабораторията си за изследвания и разработки за Биотехнологичния институт./news.bg

CHF CHF 1 1.82243
GBP GBP 1 2.15594
RON RON 10 4.01072
TRY TRY 10 2.02748
USD USD 1 1.653