Израел и Иран сдържани след атаката срещу Исфахан, там сравниха нападението с пиратки

ЕС и Свят 20.04.2024 12:03 Снимка: ДНЕС+

Израел и Иран сдържани след атаката срещу Исфахан, там сравниха нападението с пиратки

Израелски медии цитираха днес съобщенията в чуждестранни медии за израелска атака срещу Иран заради отсъствието на официално изявление на израелските власти. В същото време ирански телевизии омаловажиха атаката, като много от тях дори не използваха термина "ционистко образувание", иранското название за Израел, предаде Ройтерс.

Ударът по централния град Исфахан не изглежда да е нанесъл сериозни щети и приглушеният начин, по който случилото се беше отразено от двете страни, сочи към решимост, поне засега, конфликтът да не се изостря допълнително, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

В интервю за държавната телевизия жител на Исфахан определи експлозиите от ранните часове като "нищо повече от пиратки".

Засега няма коментар от страна на израелските институции и от високопоставени политици, с изключение на министъра на вътрешна сигурност Итамар Бен-Гвир, който написа съобщението "Слабо!" в социалната мрежа "Екс".

Израелските медии не се позовават официално потвърждение от страна на израелските власти, а цитират статии от "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Пост", в които неназовани израелски длъжностни лица потвърждават, че Израел стои зад атаката.

Израел има дълга традиция в това да поддържа неяснота по въпроси като ядрено оръжие и разузнавателни операции, отбелязва Ройтерс.

Журналист от най-големия израелски вестник "Йедиот Ахронот" написа преди атаката за длъжностно лице, което е казало, че Израел планира "прецизна операция". Той цитира библейска история, в която се разказва как цар Давид се промъква при спящ враг и отрязва парче плат от дрехата му като доказателство, че е можел да го убие, но не го е направил.

"Мисля, че в крайна сметка това е предупредително послание, че Израел може да отговори и да стигне до Иран, ако иска, но [Израел] не иска да разширява обхвата на този конфликт в момента", каза Хасан Алхасан, старши сътрудник по близкоизточна политика към Международния институт за стратегически изследвания.

Намеренията на Иран бяха най-ясно обяснени от високопоставен ирански бюрократ, който каза пред "Ройтерс", че засега Техеран не планира отговор.

Иранските медии омаловажиха значението на атаката, като държавната телевизия излъчи мнения на анализатори и специалисти, които не отдадоха особено значение на въпроса. Израел, или терминът "ционистко образувание", използван от Иран, почти не беше споменат в официални изявления.

Според иранската новинарска агенция ИСНА станалото се изопачава страшно много. Предполагаемата атака е най-новото от поредица военни действия, предизвикани от израелската атака в началото на месеца срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск, която породи опасения, че войната в Газа може да прерасне в по-широкообхватен конфликт.

Въпреки че Израел не потвърди, че стои зад въздушното нападение от първи април, Иран насочи стотици дронове и ракети, които израелските системи за противовъздушна отбрана успяха да спрат.

Иранската реакция също е знак за това, че страната не иска да продължава стълкновенията, отбелязва Ройтерс.

"Това изглежда свидетелства, че Иран се опитва да се отдръпне от ръба на пропастта, да сведе до минимум въздействието на атаката" и да намали ескалацията, каза Джонатан Лорд, директор на програмата за сигурност в Близкия изток към Центъра за нова американска сигурност - американски мозъчен тръст.

Иранският президент Ебрахим Раиси реши да не прекратява преждевременно пътуването си до централната провинция Семнан, което показва, че страната не е в повишена готовност.

Израелските военни не са издавали нови инструкции за населението.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532