Израел и Илон Мъск се разбраха за Starlink в Газа

ЕС и Свят 27.11.2023 16:41 Снимка: ДНЕС+

Израел и Илон Мъск се разбраха за Starlink в Газа

Израел посрещна Илон Мъск и обяви, че е постигнал принципно споразумение за използването на Starlink на неговата компания SpaceX в ивицата Газа, където паузата във войната срещу "Хамас" съвпадна с посещението на технологичния предприемач, съобщава "Ройтерс".

Израелският президент Исак Херцог е насрочил следобедна среща с Мъск. Към тях ще се присъединят роднини на заложници, държани от "Хамас" в Газа, и ще бъде обсъдена "необходимостта от действия за борба с нарастващия антисемитизъм в интернет пространството".

Министър-председателят Бенямин Нетаняху също трябва да се срещне с Мъск днес, като двамата ще обсъдят аспектите на сигурността на изкуствения интелект и ще проведат онлайн дискусия на живо.

Когато се срещнаха за последен път в Калифорния на 18 септември, Нетаняху призова Мъск да намери баланс между защитата на свободното изразяване и борбата с речта на омразата след седмици на спорове относно антисемитизма в социалната мрежа "Екс".

Миналия месец, на фона на бушуваща война след убийствата и отвличанията на "Хамас" в Южен Израел, Мъск предложи използването на Starlink за поддържане на комуникационни връзки в останалия без електричество палестински анклав с "международно признати хуманитарни организации".

Тогава обаче Шломо Кархи от израелските комуникационни служби възрази с мотива, че "Хамас" ще използва Starlink за терористични дейности".

Днес обаче Кархи обяви, че Израел и Мъск са постигнали принципно споразумение, според което "сателитните единици Starlink могат да се експлоатират в Израел само с одобрението на израелското министерство на комуникациите, като това се отнася и за ивицата Газа".

Той изрази надежда посещението на Мъск в Израел "да послужи като трамплин за бъдещи начинания, както и да подобри връзката на американския милиардер с "еврейския народ и ценностите, които споделяме с целия свят".

Мъск се обяви против антисемитизма и всичко, което "насърчава омраза и конфликти".

Антисемитизмът и ислямофобията нараснаха в световен мащаб, особено по време на продължаващата седем седмици война в Газа. Израел и "Хамас" са във временно примирие, като някои заложници от Газа и палестинци, държани от Израел за нарушения на сигурността, вече са освободени.

На 15 ноември Мъск се съгласи с публикация в "Екс", според която евреите разпалват омраза срещу белите хора, като заяви, че потребителят, който се позовава на конспиративната теория за "Великата подмяна", говори "самата истина".

Белият дом осъди изявлението му, което нарече "отвратително насърчаване на антисемитска и расистка омраза", което "противоречи на нашите основни ценности като американци".

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878