Изобличителката на Фейсбук Франсис Хаугън ще бъде изслушана на 10 ноември

ЕС и Свят 27.10.2021 11:09 Снимка: ДНЕС+

Изобличителката на Фейсбук Франсис Хаугън ще бъде изслушана на 10 ноември

Изобличителката на американската компания Фейсбук и нейна бивша служителка Франсис Хаугън ще бъде изслушана на 10 ноември от френските депутати, съобщиха парламентарни източници, цитирани от Франс прес.

Хаугън вече беше изслушана вчера от британските депутати, на 1 ноември ще участва в откриването на конференцията "Уеб съмит" в Лисабон, а на 8 ноември ще бъде изслушана от комисия на Европейския парламент.

Няколко медии и специализирани журналисти съобщиха, че европейската обиколка на компютърната специалистка, изнесла данни за проучвания, според които Фейсбук си дава сметка, че платформата му нанася вреди, включва двореца Пале Бурбон, където се помещава френското Национално събрание.

В Париж Хауган ще отговаря на въпроси от членовете на парламентарната икономическа комисия, която се занимава с дигиталните въпроси. Тя ще отговаря и на въпроси на правната комисия, която след това ще обсъжда законопроект за защитата на хора, които подават сигнали.

Трябва да сме бдителни и да се вслушваме в тези, които сигнализират за нередности. Тяхната мисия е да се обърнат към нас, тази на депутатите е да разберат осветляването на нещата, за които те говорят, за да настояват за взимане на решения, които може да са необходими, коментира за АФП председателят на комисията по икономическите въпроси Ролан Лескюр.

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг и социалната мрежа отхвърлиха обвиненията на Хаугън и изтъкнаха свои инициативи за борба срещу омразата в интернет.

През третото тримесечие Фейсбук е отчел нетни печалби от 9,2 милиарда долара, което е със 17 на сто повече от предишната година. Това е една от малкото добри новини за базираната в Калифорния компания, затънала в един от най-големите скандали от създаването си.

Повече от месец американските вестници публикуват статии, базирани на "Досиетата "Фейсбук" - хиляди вътрешни документи, предоставени от Хаугън на американската Комисия по ценните книжа и борсите (U.S. Securities and Exchange Commission/SEC)./dnews.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448