Изборите в Турция приключиха с две жертви, Ердоган гласува с голям ескорт и бронирана лимузина

ЕС и Свят 31.03.2024 22:52 Снимка: ДНЕС+

Изборите в Турция приключиха с две жертви, Ердоган гласува с голям ескорт и бронирана лимузина

Някои гласоподаватели в Турция се явиха пред избирателните урни в интересни, и дори забавни облекла - спортист дойде облечен като космонавт, а друг - като крал

Приключи гласуването на местните избори в Турция. То протече в спокойна атмосфера, с изключение на отделни инциденти, съобщи председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер и пожела бързо възстановяване на тези, които са пострадали при тези инциденти. Започна процесът на отваряне на урните и преброяване на бюлетините, обяви още Йенер, цитиран от БТА.

Двама души загинаха, а 14 бяха ранени в Диарбекир и Бурса по време на местните избори в Турция, стана ясно по-рано днес.

Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган призова в социалната мрежа Екс гражданите "да не напускат избирателните секции, докато не бъде преброен и последният глас и не бъдат финализирани резултатите, за да защитят волята на народа."

Изборите започнаха в 7:00 ч. в 32 окръга в Източна и Югоизточна Турция и продължиха до 16:00 ч. В останалите части на страната изборите започнаха в 8:00 ч. и приключиха в 17:00 ч.

В изборите участваха кандидатите на 34 политически партии, а в страната бяха разкрити над 206 хиляди избирателни секции.

Снимка: АР/БТА

Ердоган гласува днес около 13:30 часа в Истанбул в средно училище "Саффет Чеби", което се намира в района Юскюдар на азиатския бряг на града на Босфора. Стотици хора часове преди това очакваха с нетърпение Ердоган пред училището.

Президентът пристигна в бронирана лимузина заедно със съпругата си Емине Ердоган. Президентското семейство бе ескортирано от голям брой служители по сигурността.

Снимка: АР/БТА

Стотици хора очакваха президентската двойка пред входа на училището. Ердоган се ръкува с мнозина, разменяйки по някоя дума с тях. Снима се с много хора.

Президентът даде път първо на съпругата си Емине Ердоган към тъмната стаичка. След нея гласува и той. Двамата заедно пуснаха бюлетините в изборната урна, а след това се разписаха в протоколния лист.

Нека изборите да бъдат благодатни за всички, за турската демокрация, каза Ердоган, след като гласува.

В кратко изявление, което направи пред турските медии, Ердоган каза, че днешните избори са много важни за турската демокрация.

"След парламентарните и президентските избори през миналата година, днес нашите граждани гласуват за местни органи на властта. Два изборни периода един след друг са изморителни за гласоподавателите, но вярвам, че днешните резултати от вота ще бъдат стъпка към ново начало, нов период за развитието на нашата страна. Благодаря на всички за участието в предизборната агитация, на всички служители, които днес са на пост за демократично протичане на изборите", каза държавният глава, цитиран от ТРТ Хабер.

Снимка: АР/БТА

След гласуването, в двора на училището Ердоган побеседва с насъбралите се хора, които се надпреварваха да се ръкуват и да се снимат с него.

Снимка: АР/БТА

Голям брой турски и чуждестранни журналисти следят изборите главно в Истанбул.

Един от основните кандидати за кмет на Истанбул - Мурат Курум от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), гласува в квартал Кяътхане заедно със съпругата си и сина си, който гласува за първи път.

Партията на справедливостта и развитието или ПСР, кандидат за Истанбул Мурат Курум, в средата, и членовете на семейството му гласуват в избирателна секция в Истанбул

Партията на справедливостта и развитието или ПСР, кандидат за Истанбул Мурат Курум, в средата, и членовете на семейството му гласуват в избирателна секция в Истанбул

Снимка: АР/БТА

След като упражни правото си на глас, Курум благодари на избирателите. "Вярвам, че днешният ден ще бъде празник и че ще осъществим мечтата си да направим мегаполиса най-добрият град за живеене", каза той. Курум прикани хората да отидат вечерта в джамията за намаз и да се поздравят с изборна победа.

Кандидатът за втори кметски мандат в Истанбул Екрем Имамоглу гласува в квартал Бейликдюзю заедно със семейството си. Пред избирателните секции в мегаполиса Истанбул от сутринта се извиха опашки от гласоподаватели.

Кметът на Истанбул и Републиканската народна партия, или CHP, Екрем Имамоглу, вдясно, съпругата му Дилек Имамоглу и синовете гласуваха в избирателна секция в Истанбул

Кметът на Истанбул и Републиканската народна партия, или CHP, Екрем Имамоглу, вдясно, съпругата му Дилек Имамоглу и синовете гласуваха в избирателна секция в Истанбул

Снимка: АР/БТА

Над 11 милиона души имат право да гласуват в общо 33 000 секции в мегаполиса за 49 кандидати за кмет на Истанбул.  В столицата Анкара по данни на Окръжната избирателна комисия право на глас са имали 4 304 871 регистрирани гласоподаватели

Общият брой на избирателите в страната е около 61 милиона. Някои от тях се явиха в избирателните секции с интересни, а в някои случаи и забавни облекла.

В град Дюздже състезателят по Муай-тай Мухамед Бишгит се яви за гласуване в костюм на космонавт. По думите на 34-годишния спортист, костюмът е изработен по негов дизайн.

"Аз се вдъхнових от първия турски космонавт Алпер Гезеравджъ. Неговото име се записа със златни букви в историята на космонавтиката. Гордея се с него, затова реших да се явя да гласувам облечен като космонавт. Мечтата ми е един ден и аз да полетя в Космоса. Днес гласувах, за да се осъществи мечтата ми", каза Мухамед Бишгит пред Хаберлер.

Снимка: АР/БТА

В южния град Адана 69-годишният Хюсеин Шен се яви да гласува облечен като крал с корона и дрехи в оранжев и бял цвят, които по думите му са символите на Адана.

"Дойдох да гласувам с одеждите, с които са свикнали да ме виждат моите съграждани. Смятам, че по този начин правим добра реклама на нашия град. Съгражданите ми са щастливи, аз също",каза той, цитиран от Хаберлер.

Снимка: АР/БТА

По улиците на града много хора си правят снимки с него.

Друг жител на Адана - 63-годишният пенсионер Шахин Юнал, пък гласува с традиционно облекло за този край - шалвари, каскет, броеница.

"Днес е важен ден, гласуваме за нашия град. Искам да се запомни. Затова се облякох с нашето традиционно облекло. Нашият квартал е най-старият и аз много държа на запазването на традициите. Особено ценна е броеницата, която никога не забравям, дори когато излизам от къщи", казва той.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194