ISW: Украйна е в неизгодно положение срещу руските сили

ЕС и Свят 19.05.2024 16:40 Снимка: ДНЕС+

ISW: Украйна е в неизгодно положение срещу руските сили

Украйна е в неизгодно положение в защитата си срещу руските сили поради ограниченията за използване на американски оръжия срещу цели на територията на Русия, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предаде ДПА.

В разпространения вчера доклад на американския мозъчен тръст се посочва, че Русия се възползва от тези ограничения, като извършва атаки от защитени зони в близост до украинската граница. Украинският президент Володимир Зеленски призова на Киев да бъде разрешено да използва американски оръжия на руска територия, което в момента САЩ отказват с цел да се избегне ескалация.

Досегашният подход на Вашингтон силно ограничава възможностите на Украйна да се защитава от руските атаки в северната част на Харковска област, се казва в доклада.

Според Пентагона САЩ предоставят оръжията, за да може Украйна да освободи окупираните си територии, но не и за нападения срещу Русия.

Целта на Украйна е да атакува бази в Русия със западни оръжия, за да ги унищожи още по-ефективно, отколкото със собствените си дронове и ракети, които не са толкова мощни.

От друга страна Русия предупреждава за опасността от ескалация на войната, ако срещу нея бъдат използвани оръжия от страни-членки на НАТО, посочва БТА.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532