"Ислямска държава" в Афганистан може да нападне САЩ след шест месеца

ЕС и Свят 27.10.2021 11:49 Снимка: ДНЕС+

"Ислямска държава" в Афганистан може да нападне САЩ след шест месеца

"Ислямска държава" в Афганистан ще бъде способна да нападне Съединените щати след едва шест месеца и има намерение да го направи. Това обяви високопоставен служител на Пентагона пред Конгреса, по оценка на американските разузнавателни служби, съобщава "Ройтерс".

Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политическите въпроси, предупреди, че Афганистан все още може да представлява сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ, дори след поражението й в близо 20-годишната война през август.

"Нашата оценка е, че талибаните и ИДИЛ са смъртни врагове. Така че талибаните са силно мотивирани да преследват "Ислямска държава", отбеляза той и допълни, че трябва да бъде изяснено дали талибаните са способни ефективно да се борят срещу екстремистката групировка след изтеглянето на американските военни през лятото.

"Ислямска държава" извърши самоубийствени атентати и други нападения след превземането на Афганистан от талибаните през август, в опит да попречи на талибаните да наложат закон и ред.

Според Кал ИДИЛ има "няколко хиляди" бойци.

По негови думи групировката "Ал Кайда" в Афганистан е по-сложен проблем, предвид връзките й с талибаните. Възстановяването на капацитета й за нападение срещу САЩ би й отнело "година или две".

Кал посочи и че Съединените щати все още нямат споразумение със съседни на Афганистан страни за приемане на войски за борба с тероризма./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448