Иса Мустафа: Договор със Сърбия е невъзможен без САЩ

ЕС и Свят 02.08.2020 19:50 Снимка: ДНЕС+

Иса Мустафа: Договор със Сърбия е невъзможен без САЩ

Без активното участие на Съединените щати в процеса на диалог между Косово и Сърбия не е възможно постигането на окончателен договор за решаване на споровете между двете държави. Това заяви лидерът на управляващия Демократичен съюз за Косово (ЛДК) Иса Мустафа.

Пред „Газета експрес“ той каза, че диалогът в Брюксел с посредничеството на Европейския съюз е политически и все още не е сведен до техническо ниво.

Политикът смята, че в процеса на намиране на решение за спорните въпроси с Белград действащото правителство на Косово, ръководено от Авдулах Хоти, ще проведе консултации и ще осигури съгласието на всички вътрешнополитически фактори – президента, управляващите партии и опозицията.

Според Мустафа, водещата роля в диалога със Сърбия трябва да се изпълнява от премиера Хоти и от никой друг. Това не означава, че министър-председателят трябва да разговаря по всички въпроси и да участва във всички етапи на преговорите.

Що се отнася до САЩ, Мустафа смята, че без тяхното активно участие в процеса договор не може да има.

„Косово не само че ще се консултира със САЩ, но очаквам те да бъдат и на масата за преговори“, заяви косовският лидер. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448