Иран продължава да протестира: Аятолах Хаменей проговори като обвини САЩ и Израел за размириците

ЕС и Свят 04.10.2022 09:08 Снимка: ДНЕС+

Иран продължава да протестира: Аятолах Хаменей проговори като обвини САЩ и Израел за размириците

Демонстрациите започнаха след смъртта на 22-годишно момиче, което е било арестувано за морал

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей обвини САЩ и Израел за най-големите от години протести в страната. В първият си публичен коментар Хаменей каза, че „бунтовете” са били „инжинирани” от заклетите врагове на Иран и техните съюзници.

Протестите са най-голямото предизвикателство за неговото управление от десетилетие и той призова силите за сигурност да бъдат готови за още.

Демонстрациите обхванаха Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя изпадна в кома часове, след като беше задържана от полицията за морал на 13 септември в Техеран за предполагаемо нарушаване на строгия закон, изискващ жените да покриват косите си с хиджаб или забрадка. Три дни по-късно обаче почина.

Семейството ѝ твърди, че полицаите са я били по главата с палка и са удряли главата ѝ в едно от техните превозни средства.

Полицията отрече и заяви, че няма доказателства за малтретиране,

претърпяла е „внезапна сърдечна недостатъчност”.

Жени оглавиха протестите, започнали след погребението на Амини, размахвайки забрадките си във въздуха или палейки ги под скандирания „Жена, живот, свобода“ и „Смърт на диктатора“ – препратка към аятолах Хаменей.

 

Най-големият технически университет в Иран спря от днес присъствените занятия след съпроводени с насилие инциденти между студенти и силите за сигурност в Техеран.

По време на размириците в университета полицията е стреляла с боеприпаси с боя, стоманени сачми и е използвала сълзотворен газ.

Би Би Си пише, че студенти са били бити, пръскани със спрей и отвеждани. За да успокои ситуацията, министърът на науката Мохамад Али Золфигол е бил на място в университета.

Вчера председателят на иранския парламент предупреди, че протестите заради смъртта на млада жена в полицейския арест могат да дестабилизират страната и призова силите за сигурност да се справят сурово с тези, които според него нарушават сигурността.

Съобщава се за протести и в други университети в Техеран и на други места в страната, включително Машхад, Исфахан, Шираз, Табриз и Керманшах.

В Карадж и Шираз ученички бяха заснети да размахват забрадките си във въздуха и да скандират „смърт на диктатора”.

САЩ заявиха, че са „ужасени” от насилствения отговор на протестите.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853