Иран призна за премахнати камери на МААЕ

ЕС и Свят 15.09.2021 20:10 Снимка: ДНЕС+

Иран призна за премахнати камери на МААЕ

Иранските власти признаха в сряда, че са премахнали няколко камери за наблюдение, инсталирани от ядрените инспектори на ООН на мястото за сглобяване на центрофуга, предаде ABC News. Ръководителят на ядрената програма на страната Мохамад Еслами обясни това като отговор на Техеран на действията на световните сили.

"Страните не изпълниха ангажиментите си, така че нямаше необходимост от камерите", каза Еслами след среща с депутати.

Коментарите на Еслами идват дни след поверителен доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който разкрива, че ядреният наблюдател е открил четири камери за наблюдение, унищожени или повредени след отстраняването им от производствената площадка за центрофуги в Карадж, град на около 40 километра северозападно от столицата Техеран.

През юни Иран обвини Израел в извършване на саботаж на мястото, което произвежда компоненти за машини, използвани за обогатяване на уран. Без да разкриват подробности за нападението, иранските власти признаха, че ударът е повредил сградата. Еслами твърди, че те са били повредени по време на неотдавнашните "терористични операции", без повече уточнения. Израел не е поел отговорност за тази атака.

Еслами в сряда отвърна на онези, които обвиняват Иран в подготвянето на ядрена бомба. "Това, което Иран е спечелил в ядрената област, се основава на вътрешни разработки и никой не може да спре това", каза той.

През следващата седмица той ще пътува до Виена за среща с представителите на МААЕ.

"Не бива да си позволяваме да бъдем обвинявани в тайна от света."

В подобно изявление, отправено до иранската вътрешна аудитория, пратеникът на страната в МААЕ Казем Гарибабади, също се позволи груб тон срещу ядрената охрана. МААЕ не изпълнява своите задължения и отговорности по отношение на терористичната саботаж на мирни съоръжения на своите членове, каза Гарибабади, като предупреди, че докато агенцията не се занимава с противоречията, проблемите ще продължат./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448