Иран осъди критиките на Г-7 за ядрената си програма

ЕС и Свят 16.06.2024 17:49 Снимка: ДНЕС+

Иран осъди критиките на Г-7 за ядрената си програма

Иран призова Г-7 да се дистанцира от "разрушителните политики от миналото". Това заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани по повод декларацията на Г-7, осъждаща неотдавнашната ескалация на ядрената програма на ислямската република, съобщава "Ройтерс".

В петък Г-7 предупреди Иран да не продължава с програмата си за ядрено обогатяване и подчерта, че ще е готова да наложи нови мерки, ако Техеран изпрати балистични ракети на Русия.

"Всеки опит войната в Украйна да се обвърже с двустранното сътрудничество между Иран и Русия, е акт само с пристрастни политически цели", заяви Канаани и допълни, че някои страни "прибягват до фалшиви твърдения за продължаване на санкциите" срещу Иран.

Миналата седмица Управителният съвет на 35-те страни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) прие резолюция, призоваваща Иран да засили сътрудничеството с ядрения надзорен орган на ООН и да отмени неотдавнашната си забрана за присъствие на негови инспектори.

В отговор Иран инсталира допълнителни центрофуги за обогатяване на уран в своя обект "Фордоу" и започна изграждането на други.

Канаани добави, че Техеран ще продължи своето "конструктивно взаимодействие и техническо сътрудничество" с МААЕ, но нарече резолюцията ѝ "политически пристрастна".

Към момента Иран обогатява уран до 60% чистота - близо до нивата от 90%, необходими за създаване на ядрено оръжие. Страната разполага с достатъчно материал, обогатен до това ниво, който - ако бъде допълнително обогатен - би бил достатъчен за три ядрени оръжия.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095