Индийският премиер показа отпечатък от неизтриваемо мастило, за да докаже, че е гласувал

ЕС и Свят 07.05.2024 11:50 Снимка: АР/БТА

Индийският премиер показа отпечатък от неизтриваемо мастило, за да докаже, че е гласувал

Процедурата се извършва от повече от 70 години, за да се предотврати фалшифициране или дублиране на вота

Единадесет щата в Индия, сред които и родният щат на премиера Нарендра Моди, започват да гласуват днес в третата фаза на общите избори, предадоха световните агенции. В Индия изборите започнаха на 19 април, като протичат в седем фази, в които близо 1 милиард избиратели имат право на глас.

Моди се бори за трети премиерски мандат. Неговата партия Индийска народна партия се изправя на тези избори срещу съюз от над две дузини опозиционни сили.

Моди гласува на парламентарните избори в родния си щат Гуджарат, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Гласувах на изборите за Лок Сабха (Народната палата) през 2024 г.! Призовавам всички да направят същото и да укрепят нашата демокрация", написа Моди в "Екс".

Индийският премиер гласува в избирателна секция в град Ахмедабад в Гуджарат, в Западна Индия. След това той излезе навън и поздрави хората, събрали се да отбележат пристигането на министър-председателя. Моди се разходи сред тях, като вдигна показалеца на лявата си ръка с отпечатък от неизтриваемо мастило, потвърждавайки, че е упражнил правото си на глас. На всеки индийски гражданин в избирателната секция пръстът се маркира с т.нар. мастило на избирателя, преди той да влезе в кабината за гласуване.

Тази процедура се извършва на изборите в страната от повече от 70 години, за да се предотврати фалшифициране или дублиране на вота. Мастилото, чиято формула не се е променяла от 1951 г. насам, не се измива от пръста в продължение на две седмици.

Днес се гласува за 93 депутатски места в 11 щата и територии. Право на глас имат 172 милиона избиратели, сред които и Моди, който се очаква да гласува в Гандинагар в Гуджарат, където министърът на вътрешните работи Амит Шах е кандидат.

На изборите преди пет години партията на Моди спечели 70 от 93-те места, за които се гласува днес, но този път се очертава оспорвана битка с опозиционната партия Индийски национален конгрес.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини