Индийският премиер Моди приветства "скъпия приятел" Путин в Москва

ЕС и Свят 09.07.2024 16:12 Снимка: ДНЕС+

Индийският премиер Моди приветства "скъпия приятел" Путин в Москва

Взаимоотношенията между Индия и Русия се основават на "взаимно доверие и уважение", заяви днес в руската столица в Москва индийският премиер Нарендра Моди, предаде Ройтерс. Моди, който е на двудневно посещение, каза още, че оценява лидерската роля на президента Владимир Путин.

"Всеки индиец приема Русия за приятел на Индия в добро и зло", заяви Моди. "Отдадеността в нашите взаимоотношения е била поставяна на изпитания безброй пъти и винаги е излизала силна", каза още индийският премиер, като приветства за това "скъпия си приятел" Путин.

Русия е най-големият доставчик на оръжия за Индия вече десетилетия наред, посочва Ройтерс, като обръща внимание и на факта, че Делхи и Западът са заели различни позиции по отношение на водената от Русия война в Украйна. Държавният департамент на САЩ каза вчера, че е споделил с Индия безпокойството си относно връзките ѝ с Русия.

Моди направи обръщение към местната индийска общност при визитата си, първа в Русия за него от пет години насам. Посещението му съвпада със започващата днес среща на върха на НАТО в американската столица Вашингтон, на която се очаква водещата тема да бъде конфликтът в Украйна. От друга страна, високопоставен служител на индийското външно министерство обяви миналата седмица, че времевото съвпадение на двете събития не е знак, като се има предвид, че календарът на проявите с участието на Индия и Русия е изготвен отдавна.

От друга страна, след като Моди сподели в социалната платформа "Екс" снимка на своя прегръдка с Путин, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "е огромно разочарование и съкрушителен удар по усилията за постигане на мир да видиш лидера на най-голямата демокрация в света да прегръща най-кървавия престъпник в света в един такъв ден в Москва".

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095