Индийските фермери тръгнаха с багери към Делхи, полицията използва сълзотворен газ

ЕС и Свят 21.02.2024 16:22 Снимка: АР/БТА

Индийските фермери тръгнаха с багери към Делхи, полицията използва сълзотворен газ

Индийската полиция днес е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите фермери. Земеделците подновиха похода си с кранове и багери към столицата след провал на преговорите с правителството за гаранции за изкупната цена на продукцията им, предаде Ройтерс.

За да избегнат сълзотворния газ, хиляди фермери, някои от които носещи медицински маски, се разбягаха в полето около сборния им пункт на магистрала, разположен на около 200 км от Делхи.

Снимка: AP/БТА

Фермерите бяха спрени на границата между северните щати Пенджаб и Хариана от полицейски барикади, блокирали ключовата магистрала, водеща към Делхи, добавя БТА.

Във вторник вечерта полицията на Хариана нареди незабавното изземване на тежкото оборудване, докарано от фермерите, за да се предотврати използването му от протестиращите за разрушаването на загражденията.

Снимка: AP/БТА

Полицията помоли собствениците на такова оборудване да не го дават назаем или под наем на протестиращи, тъй като използването му за нараняване на силите за сигурност би било криминално престъпление.

Междувременно правителството на премиера Нарендра Моди предложи подновяване на преговорите.

Снимка: AP/БТА

"След четвърти кръг [на преговорите] правителството е готово да обсъди всички проблеми [като гарантираните изкупни цени]. Отново каня водачите на фермерите на дискусия. Важно е да се поддържа мир", написа в социалната мрежа "Екс" индийският земеделски министър Арджун Мунда.

Снимка: AP/БТА

Ройтерс отбелязва, че фермерите представляват значителен блок избиратели, които премиерът Нарендра Моди не може да си позволи да ядоса в навечерието на парламентарните избори през май.

Агенцията припомня подобни протести от преди две години, когато фермерите, събрали се за два месеца край Делхи, накараха правителството на Моди да отмени готвени тогава закони, свързани със земеделието.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612