Индия вероятно няма да подпише ангажимент за намаляване на емисиите на ООН

ЕС и Свят 27.10.2023 18:04 Снимка: ДНЕС+

Индия вероятно няма да подпише ангажимент за намаляване на емисиите на ООН

Индия едва ли ще подпише глобалния ангажимент за намаляване на емисиите, свързани с охлаждането, на Конференцията на ООН за изменението на климата (COP 28), защото страната има необходимост от достъпно охлаждане. Това обявиха двама правителствени служители, съобщи "Ройтерс".

Обещанието за намаляване на свързаните с охлаждането емисии на въглероден диоксид с поне 68% до 2050 г. в сравнение с нивата от 2022 г. е разработено от Cool Coalition на Програмата на ООН за околната среда и домакина на COP28 Обединените арабски емирства. Начинанието ще изисква значителни инвестиции от страните за преминаване към устойчиви технологии за охлаждане и също така ще повиши цената на този вид продукти.

Очаква се страните да обявят решението си по темата на годишната климатична конференция в Дубай от 30 ноември до 12 декември.

Индия и Китай, две от ключовите икономики в света и източници на въглеродни емисии с общо население от над 2,8 милиарда души, са ключови за успеха на начинанието.

Индия е "вероятно най-важната държава за това обещание", каза Брайън Дийн, ръководител на отдела за енергийна ефективност и охлаждане в партниращата си с ООН организация Sustainable Energy for All, която е помогнала за разработването на решението. "Те изпревариха общите усилия, като направиха необходимото за страната си по отношение на охлаждането с Плана за действие за охлаждане на Индия. И би било наистина важен глобален сигнал, ако подпишат обещанието", изтъкна Дийн.

Ню Делхи не желае да поеме цели над тези, поети през 1992 г. съгласно многостранния Монреалски протокол за регулиране на производството и потреблението на озоноразрушаващи химикали и флуоровъглеводороди, използвани в хладилници, климатици и изолационни материали, казаха правителствени служители.

Индийското министерство на околната среда не отговори на искане за коментар. Длъжностните лица говориха при условие за анонимност, тъй като позицията на Индия все още се обмисля.

Страната има за цел да намали търсенето на енергия за охлаждане в различните сектори с 20%-25% до 2038 г. съгласно собствения си план за действие за охлаждане, обявен през 2019 г.

"Емисиите на глава от населението и потреблението на енергия в Индия са много ниски. Изискванията ѝ за охлаждане се очаква да нараснат многократно през следващите години и не може да рискува да се ангажира с инвестиции, които ще направят охлаждането скъпо", обясни един от правителствените служители.

Според данни, публикувани тази седмица от Международната агенция по енергетика (IEA) потреблението на електроенергия в южноазиатската страна за битови климатици се очаква да се увеличи девет пъти до 2050 г., като по този начин се очаква да изпревари растежа при всеки друг основен домакински уред.

Между 2019 г. и 2022 г. потреблението на електроенергия в Индия при използването на климатици се е увеличило с 21% и близо 10% от потреблението на електроенергия идва от тези уреди. Въглеродните емисии на глава от населението са около 2 метрични тона, докато средното за света е около 5 метрични тона.

Дийн каза, че обещанието за охлаждане е възможност за страните да получат финансиране от други държави и филантропии. "Така че, ако Индия не подпише, това е възможност за други страни да се възползват от бъдещи финансови потоци", изтъкна той.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361