Илон Мъск пристигна на изненадващо посещение в Пекин

ЕС и Свят 28.04.2024 17:02 Снимка: ДНЕС+

Илон Мъск пристигна на изненадващо посещение в Пекин

Собственикът на "Тесла", "Спейс Екс" и социалната платформа "Екс" Илон Мъск, който е един от най-богатите хора в света, пристигна днес в Китай, съобщиха служители от Пекин пред Китайската централна телевизия, предаде Франс прес.

"Този следобед изпълнителният директор на "Тесла" Илон Мъск пристигна в Пекин по покана на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия ", съобщи Китайската централна телевизия.

Посещението не беше обявено предварително.

По-рано днес приложение за проследяване на полети показа, че частен самолет, който се свързва с Мъск, е кацнал в Пекин тази сутрин, а двама запознати източници съобщиха, че милиардерът е на изненадващо посещение в страната, която е вторият по големина пазар за автомобилите му, съобщи Ройтерс.

Според източниците Мъск ще се срещне с висши китайски държавни служители, с които ще обсъди внедряване на софтуер за пълно самостоятелно шофиране (ПСШ) и ще поиска одобрение за прехвърляне на данни, събрани в страната, за обучение по алгоритмите за технологиите за автономно шофиране.

От 2021 г. компанията "Тесла" съхранява всички данни, събрани от автомобилите си, в Шанхай, както се изисква от китайските регулаторни органи, и не е прехвърлила нищо от тях в САЩ.

Производителят на американските електромобили внедри преди четири години ПСШ, най-независимата от човека версия на софтуера си за автопилот, но все още не го е направил достъпен в Китай, въпреки че клиентите настояват за него.

По-рано този месец в отговор на запитване в социалната платформа "Екс" Мъск каза, че ще направи ПСШ достъпен за клиентите в Китай "много скоро".

Местните китайски автопроизводители като "Спън" (Xpeng) се опитват да спечелят предимство пред "Тесла", като внедрят подобен софтуер.

Посещението на Мъск в Китай не е оповестено публично, а източниците говориха при условие за анонимност. От "Тесла" също засега няма коментар.

Пътуването се осъществява малко повече от седмица, след като бизнесменът се отказа от планирано посещение в Индия за среща с министър-председателя Нарендра Моди, извинявайки се на "много тежки задължения в "Тесла".

Този месец компанията заяви, че ще съкрати 10% от работната си сила в световен мащаб, тъй като се бори с намаляващите продажби и засилващата се ценова война за електромобили, водена от китайски марки.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини