И Великобритания ще бойкотира дипломатически Олимпиадата в Китай

ЕС и Свят 08.12.2021 18:10 Снимка: ДНЕС+

И Великобритания ще бойкотира дипломатически Олимпиадата в Китай

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат "на практика дипломатически бойкотирани", тъй като на тях няма да присъстват министри или официални лица от Обединеното кралство. Това предаде "Гардиън".

В парламента бившият лидер на Консервативната партия Иън Дънкан Смит помоли министър-председателя да гарантира, че Великобритания ще последва примера на Съединените щати и ще обяви пълен дипломатически бойкот на Олимпиадата през февруари.

Джонсън му отговори, че правителството изразява загриженост за нарушенията на човешките права в Китай.

"На практика ще има дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин. Не се очаква да присъстват нито министри, нито официални лица. Това, което мога да кажа, е, че не смятам, че спортните бойкоти са разумни", допълни той.

И САЩ, и Австралия обявиха дипломатически бойкот заради репресиите срещу определени групи в Китай, особено срещу мюсюлманското малцинство уйгури в провинция Синдзян.

Коментарите на Джонсън оставят отворена перспективата членове на кралското семейство все пак да присъстват на официалните церемонии на Олимпиадата./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648