"Хизбула" предупреждава израелци, че няма да се върнат по домовете си

ЕС и Свят 14.05.2024 10:27 Снимка: ДНЕС+

"Хизбула" предупреждава израелци, че няма да се върнат по домовете си

Жителите на Северен Израел няма да могат да се върнат у дома за началото на следващата учебна година, ако тяхното правителство продължи с офанзивата си в Ивицата Газа.

Това заяви в понеделник ръководителят на ливанската въоръжена групировка "Хизбула", цитиран от "Ройтерс". 

"Хизбула" води сражения срещу израелската армия през южната граница на Ливан успоредно с войната в Газа. Тя едновременно подкрепя своя съюзник, палестинската въоръжена групировка "Хамас", но и иска да възпре Израел да започне нападение срещу Ливан.

В телевизионно обръщение в понеделник Насрала повтори, че неговата групировка ще продължи да се бие, докато Израел продължава атаката си срещу Газа.

"Връзката между подкрепящия ливански фронт и Газа е окончателна, окончателна и убедителна, каза той. Никой няма да може да ги деактивира."

Боевете разселиха десетки хиляди хора от двете страни на границата и породиха страхове от по-голяма война между тежко въоръжените противници.

Израел заяви, че иска да осигурижителите да се върнат у дома на север или чрез дипломатическо споразумение с посредничество, или чрез военна атака срещу Ливан. Семейства, изселени от Северен Израел, се надяваха да се върнат у дома до 1 септември за началото на учебната година.

Насрала се обърна към разселените в понеделник, като каза: "ако искате да разрешите проблема, отидете при вашето правителство и им кажете да спрат войната срещу Газа", пише news.bg.

Усилията на Египет и Катар да осигурят прекратяване на огъня в Газа се провалиха миналата седмица, след като Израел ефективно отхвърли плана на международните посредници.

В понеделник израелските сили навлязоха дълбоко в руините на северния край на Газа, за да си върнат район, където те твърдяха, че са разбили "Хамас" преди месеци, докато на юг танкове и войски нахлуха през магистрала към Рафах.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027