Хиляди последователи на Муктада Садр се събраха да се молят на площад от времето на Саддам Хюсеин

ЕС и Свят 05.08.2022 20:21 Снимка: ДНЕС+

Хиляди последователи на Муктада Садр се събраха да се молят на площад от времето на Саддам Хюсеин

Десетки хиляди последователи на шиитския духовник Муктада Садр участваха днес в молитва на емблематичния за Ирак "Площад на големите празници" в столицата Багдад, построен при управлението на покойния днес президент Саддам Хюсеин за провеждане на военни паради, съобщиха Ройтерс и БТА. Според агенцията това е поредната символична проява на влиянието на Садр над голяма част от иракския народ.

През тази седмица Садр нареди на последователите си да щурмуват "Зелената зона" в Багдад, да окупират парламента и да се молят заедно, тъй като отказва да позволи на политическите си съперници да сформират правителството 10 месеца след изборите.

Садр беше най-големият победител на изборите през октомври, но не успя да състави правителство, в което да няма съюзници на Иран, както беше обещал.

Той оттегли депутатите си от парламента и сега му пречи да избере ново правителство, настоявайки за предсрочни избори.

Популисткия лидер има милиони привърженици в Ирак и е показвал, че все още може да свиква прояви участието на стотици хиляди негови поддръжници, предимно мюсюлмани шиити от работническата класа, ако му е необходимо да упражни политически натиск.

Днешната петъчна молитва се състоя на известния площад за военни паради в Багдад, построен по времето на Саддам през 80-те години на миналия век, след ирано-иракската война.

Хората се събраха и останаха стоически на открито при температури, достигащи 48 градуса по Целзий, отбеляза АП.

Площадът се намира в сърцето на Зелената зона, където са правителствени сгради и посолствата. Там е и зданието на парламента, където привържениците на Садр проведоха неколкодневна седяща стачка.

Бащата на Садр - Мохамед Садр - беше убит от Саддам заради откритата му опозиция срещу сунитския режим на диктатора. Муктада Садр наследи последователите на баща си.

Когато оглавената от САЩ инвазия през 2003 г. свали Саддам, Садр започна бунт срещу американските войски.

Новите му врагове обаче са други шиитски лидери и партии, предимно свързани с Иран, тъй като Садр се позиционира като националист, който отхвърля чуждата намеса. Тези групи, като Садр, са подкрепяни от тежко въоръжени милиции, но нямат същото влияние като него върху масите от фанатизирани последователи.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648