Хиляди на пореден протест срещу полицейските репресии в Колумбия

ЕС и Свят 13.05.2021 10:52 Снимка: ДНЕС+

Хиляди на пореден протест срещу полицейските репресии в Колумбия

Хиляди членове на профсъюзи, студенти, пенсионери и работници се включиха в антиправителствени протести в цяла Колумбия в сряда, предаде "Ройтерс". Демонстрациите срещу полицейското насилие в страната се провеждат вече 3 седмици, докато президентът Иван Дуке призова гражданите да отхвърлят насилието.

Той предложи диалог, но много от протестиращите изразиха скептицизъм, че правителствените обещания ще доведат до промяна, а разговорите със синдикални и студентски лидери досега се оказаха безрезултатни. По-малки демонстрации и блокади по пътищата продължават ежедневно в страната, което води до недостиг на стоки.

"Несправедливо е да се рисува всеки, който се изразява мирно на улицата като вандал или като терорист, или като престъпник", каза Дуке по време на среща с десетки младежки лидери в Богота. "Също така е несправедливо да се обобщава поведението на всички членове на силите за сигурност." Коментарите бяха по-примирителни от дискурса на Дюке по-рано по време на протестите, когато той разкрива случаи на грабежи и нападения срещу полицията.

Омбудсманът по правата на човека е получил съобщения за повече от 40 цивилни жертви на фона на протестите, въпреки че заяви, че поне седем не са свързани със самите шествия. Убит е и един полицай. Местни и международни правозащитни организации твърдят, че броят на жертвите може да е по-висок и обвиняват полицията. До момента трима полицаи са изправени пред обвинения за убийство.

Припомняме, че хората бяха разгневени от данъчни промени, които имат за цел да се запълни фискалната дупка, свързана с пандемията. Правителството настоя, че данъчната реформа е жизненоважна за стабилизиране на финансите на Колумбия. Планът включва нови или увеличени данъци за гражданите и собствениците на фирми, както и изравняване на данъка върху продажбите на комунални услуги и някои храни. Намаляват се или направо се премахват някои данъчни облекчения за бизнеса, като тези за продажби на продукти. Синдикатите призоваха за национална стачка в отговор на закона, което доведе до протестите.

Дюке поиска от конгреса си да оттегли закона и спешно да преработи мерките. След това финансовият министър Алберто Караскила подаде оставката си в понеделник вечерта след ден на срещи с държавния глава.

Полицията извърши над 400 ареста в цялата страна, като твърди, че протестиращите са запалили автобусИ, разграбили магазини и унищожили стотици други. Общественото одобрение на полицията се срина до 48% миналата година, след като преди 20 години бележи над 70%, според The ​​Washington Post. През последните години са уволнени над 1400 полицаи./news.bg

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438