Хънтър Байдън обвинен и за укриване на данъци

ЕС и Свят 08.12.2023 09:09 Снимка: ДНЕС+

Хънтър Байдън обвинен и за укриване на данъци

Синът на американския президент Джо Байдън Хънтър е обвинен във връзка с продължително разследване на Министерството на правосъдието на неговите данъци, съобщава  CNN.

Това е второто наказателно дело, което специалният прокурор Дейвид Уайс заведе срещу бизнесмена.

Обвиненията обхващат девет пункта, включително неплащане на данъци; и фалшива или измамна данъчна декларация. 

Случаят беше близо до разрешаване през юли, когато споразумението за признаване на вината се разпадна. Новото данъчно дело произтича от доходоносните задгранични бизнес сделки на Хънтър Байдън, които са в центъра на разследването на републиканците за импийчмънт на Джо Байдън.

Сега президентът ще води кампания за втори мандат в Белия дом и ще се бори с опитите на републиканците за импийчмънт, докато синът му се бори да избегне затвора по две наказателни дела.

Адвокатите на Хънтър не коментираха веднага и CNN се обърна към Белия дом за коментар.

Според съдебните документи от вече несъществуващото споразумение за признаване на вината, Хънтър Байдън многократно е пропускал сроковете, за да плати федералните си данъци навреме и в крайна сметка е дължал около 2 милиона долара на правителството. Той е плати през 2021 г., със заем от приятел.

Федералните прокурори проверяват финансите на Хънтър Байдън от 2018 г., а назначеният от Тръмп американски адвокат Дейвид Вайс беше назначен за специален прокурор през август.

Разследването изглежда приключва това лято, когато Хънтър Байдън се съгласи да се признае за виновен за две данъчни престъпления и прокурорите препоръчаха да не лежи в затвора. Те също се съгласиха, че обвинението за притежание на оръжие ще бъде оттеглено след две години, ако той остане настрана от правни проблеми.

Но и двете предложени сделки се провалиха след проверка от федерален съдия и несъгласия относно дребния шрифт. След това Вайс обвини Хънтър Байдън през септември по три обвинения, свързани с покупката му на пистолет от магазин в Делауеър през 2018 г. в момент, когато прокурорите твърдят, че той е употребявал нелегални наркотици. Той не се призна за виновен по делото за притежание на оръжие и неверни показания.

Адвокатите на Хънтър Байдън по-рано обвиниха Уайс, че се "поддава на политически натиск" от републиканците и казаха, че действията му "представляват сериозна заплаха за нашата система на правосъдие".

Една от причините, поради които републиканците нападнаха Уайс, е заради показанията на двама податели на сигнали от IRS, които са участвали в разследването и са казали, че са били свидетели на политическа намеса от Министерството на правосъдието. Информаторите казаха, че кариерните агенти на IRS препоръчаха данъчни обвинения за престъпления срещу Хънтър Байдън в началото на 2022 г.

Още по темата

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161