Говорителят на Ердоган критикува френския закон срещу радикалния ислям

ЕС и Свят 25.07.2021 18:21 Снимка: ДНЕС+

Говорителят на Ердоган критикува френския закон срещу радикалния ислям

Директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун отправи критика към френския парламент, който в петък прие закон с цел борба с радикалния ислямизъм, съобщи "Хюриет дейли нюз", като се позовава на Анадолската агенция, предаде БТА.

Алтун написа в Туитър, че макар и Франция да твърди, че е основана на принципите на свободата, равенството и братството, тя е увеличила намесата в начина на живот на религиозните малцинства чрез закона, приет на 23 юли в опит да държи под контрол радикалния ислям и екстремизма.

Инициативата, която цели да постави религиозните малцинства под контрол, ще маргинализира още повече мюсюлманите, подчерта Алтун и заяви: "Този нов закон, който в пълно противоречие с така наречените фундаментални принципи на Франция, легализира ислямофобията и ограничава свободите на религиозните малцинства".

Говорителят на Ердоган пише още, че държавите имат големи отговорности във времена, когато нападенията над мюсюлмани в Европа се увеличават. Турция ще продължи да наблюдава от близо ситуацията около закона, казва Алтун.

Законът улеснява разпускането на организации, които поставят под въпрос френските ценности, борбата срещу принудителните бракове и налагането на наказания за използване на език на омразата в интернет, съобщи ДПА.

Президентът Еманюел Макрон и правителството му искат да противодействат на радикалния ислям на местата, където младите хора са най-податливи - някои джамии, край училищата и в интернет.

Макар премиерът Жан Кастес многократно да подчерта, че законът не е насочен срещу религията, негови критици твърдят, че в закона се съдържат елементи, които поставят в неблагоприятно положение мюсюлманската част от населението.

За да влезе в сила, френският закон трябва да преодолее една последна пречка - Конституционния съвет, който има правото да отмени разпоредби от законодателството./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448