Гладуващият в затвора Саакашвили получи кръвопреливане

ЕС и Свят 23.10.2021 20:00 Снимка: ДНЕС+

Гладуващият в затвора Саакашвили получи кръвопреливане

Хвърленият в затвора бивш грузински президент Михаил Саакашвили, който обяви гладна стачка, е получил кръвопреливане и е в стабилно състояние, съобщи "Интерфакс", цитирайки личния му лекар.

Прозападният политик, който обяви гладна стачка на 1 октомври, беше арестуван, след като се завърна в Грузия, като в продължение на години живееше в чужбина.

Той може да получи до шест години затвор, след като беше осъден задочно през 2018 г. за злоупотреба с власт и прикриване на доказателства, когато е бил президент, обвинения, които той отхвърля като политически мотивирани.

"Един от параметрите на кръвния тест на Саакашвили беше лош, така че местните затворнически лекари и екипът на спешна линейка ми помогнаха с преливането и след това състоянието на Саакашвили се стабилизира", уточни Николоз Кипшидзе, който е лекар на Саакашвили.

Кипшидзе смята, че Саакашвили трябва да бъде преместен в градска болница, защото "кризата може да се повтори и би било трудно да се справим с нея в затворническа болница".

53-годишният Саакашвили ръководи Розовата революция през 2003 г., която свали от власт Едуард Шеварднадзе. Саакашвили управляваше като президент от 2004 до 2013 г., преди да напусне страната и да изгради нова политическа кариера в Украйна.

Той беше арестуван и хвърлен в затвора на 1 октомври, след като се завърна у дома в навечерието на парламентарните избори, за да обедини опозицията и "да участва в спасяването на Грузия".

Миналата седмица хиляди негови привърженици се събраха в столицата Тбилиси, за да поискат освобождаването му./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448