Германски депутат пред "Дойче веле" поиска "войната да бъде пренесена в Русия"

ЕС и Свят 13.02.2024 09:23 Снимка: ДНЕС+

Германски депутат пред "Дойче веле" поиска "войната да бъде пренесена в Русия"

Западът да направи така, че РФ да бъде принудена да защитава собствените си граници, а руският народ да види какви ужасни престъпления се извършват от негово име, казва Родерих Кизеветер от ХДС

Експертът по отбрана и външна политика и депутат от Християндемократическия съюз (ХДС) Родерих Кизеветер заяви в интервю за ДВ, че трябва да се направи всичко възможно, за да се даде възможност на Украйна да нанася удари по цели на руска територия. В същото време той предупреждава Германия да не се включва пряко във войната.

ДВ: За Украйна е особено важна финансовата подкрепа. Законопроектът за нов пакет от американски помощи за Украйна среща проблеми в САЩ. Германия е най-големият доставчик на оръжие за Украйна в ЕС. Ще успее ли Берлин да замени САЩ като основен доставчик на военна и финансова помощ за Украйна?

Родерих Кизеветер: Не е въпрос на възможности, а на политическа воля. През 2022 г. Германия е похарчила 200 млрд. евро в свой национален интерес, за да намали последиците от инфлацията и нарастващите цени на енергията. Ние сме в състояние да изразходим големи суми пари за кратко време. Това би било възможно и за Украйна. Но много по-важно е, че действията на Тръмп, който дори още не е избран, трябва да подействат като аларма на цяла Европа. Не можем да сме зависими от инструмента на Путин, какъвто Тръмп е. Важно е германският канцлер, заедно с Макрон, с британския премиер Сунак, с Туск от Полша, с Мелони от Италия и други да сигнализира на американците и да каже, че споделяме тежестта, че поемаме повече отговорност за Украйна. Но очакваме американците да продължат да гледат на себе си като на проевропейска сила.

И още нещо - ако Украйна не се справи, това ще е ужасно. Милиони украинци ще напуснат домовете си и ще застрашат сплотеността на Европа. Това ще покаже също така, че Западът не е в състояние да спре диктатор като Путин, който безсмислено жертва стотици хиляди свои войници в ужасяващи кръвопролития. Тъкмо затова трябва да се демонстрира на Русия, че не може да продължава повече по този начин. Русия трябва да признае правото на съществуване на съседите си. Войната трябва да бъде пренесена в Русия. Руските военни обекти и щабове да бъдат разрушени. Трябва да направим всичко възможно, за да може Украйна да атакува не само петролни рафинерии в Русия, но и командните пунктове, огневите точки. Тогава руският народ ще осъзнае, че го ръководи диктатор, който жертва бъдещето на Русия, на руските млади хора, на етническите малцинства, че това е държава, която носи война, а не мир в света.

ДВ: При най-лошия сценарий, в който САЩ спрат да предоставят помощ на Украйна, какво би се случило?

Родерих Кизеветер: Първо, европейската отбранителна индустрия е много силна. 60% от произведеното тук се изнася. Сега трябва да променим приоритетите си и да поставим Украйна на първо място.

Второ, Германия не трябва повече да провежда общоевропейски търгове за отбранителната индустрия, а да действа директно чрез национални обществени поръчки. Освен това Германия следва да предостави финансови гаранции и поръчителство. Много неща биха били възможни при наличието на политическа воля. Засега това не зависи от Министерството на външните работи или Министерството на отбраната, а от волята на министъра на финансите и канцеларията на канцлера.

Трудно е да си представим какво би станало, ако всичко това се провали, защото тогава ще изпаднем в забвение и ние ще станем страна във войната. Точно това иска Русия - да ни въвлече във войната, а ние предотвратяваме това, като пренасочваме нашето отбранително производство и го доставяме на Украйна, за да направим всичко възможно Киев да продължи да защитава нашия мир и да отстоява нашата свобода. За да направи това, Украйна заслужава членство в ЕС, а след това и в НАТО.

ДВ: Какъв сигнал изпраща на Москва забавянето на американската помощ за Украйна?

Родерих Кизеветер: Това, разбира се, е в интерес на Путин. По време на предизборната си кампания той може да каже, че вижда в лицето на Тръмп приятел и да го използва, за да разедини Запада. Много е важно американците да разберат, че трябва да направят всичко възможно да не бъдат управлявани от престъпник, за какъвто е признат Доналд Тръмп от американски съдилища.

Путин е престъпник, официално обвинен във военни престъпления в повече от 100 държави в света. Но не бива да се допуска водеща западна сила да избере престъпник за свой лидер. За това трябва да се говори открито, защото то би нанесло огромен удар на репутацията и авторитета на САЩ. Затова трябва да демонстрираме на американците какво е поставено на карта. Много по-важно е обаче европейските държави да обединят усилията си сега и да решат първо най-важните въпроси. Най-важното е да се увеличи отбранителното производството за Украйна и да ѝ се осигури място в Европейския съюз, а веднага щом условията за сигурност позволят - и в НАТО.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993