Германската полиция съобщава за по-малко бежанци на полската граница

ЕС и Свят 03.12.2021 09:20 Снимка: ДНЕС+

Германската полиция съобщава за по-малко бежанци на полската граница

По-малко хора са влезли в Източна Германия по миграционния канал през Беларус и Полша през ноември, предаде ДПА.

Федералната полицейска дирекция в град Пирна, който се намира близо до Дрезден в източната част на страната и близо до полската граница, съобщи днес, че е регистрирала 1099 незаконни влизания от Беларус за този месец, което е по-малко в сравнение с 1794 незаконни влизания през октомври, съобщава БТА.

Според полицейската дирекция въпреки че броят е по-малък, той все още остава висок. Границата между Полша и провинция Саксония, чиято столица е Дрезден, е била основен фокус на арестите.

Полицията отбелязва, че основната страна на произход на мигрантите остава Ирак. Оттам са повече от две трети от задържаните мигранти. Други страни на произход са Сирия, Иран, Йемен, Турция и Афганистан.

Полската гранична охрана съобщи за 58 опита за нелегално преминаване на границата в рамките на 24 часа днес.

За миналия месец граничната охрана е регистрирала 8900 опита. Броят им е значително по-малък в сравнение с октомври, когато са били регистрирани 17 500 опита.

ЕС обвинява лидера на Беларус Александър Лукашенко, че умишлено докарва със самолет в Минск хора от кризисни региони и ги изтласква към границата с ЕС. През последните седмици Полша, Литва и Латвия затегнаха контрола на външната граница на ЕС с Беларус, така че по-малко мигранти успяват да преминат.

Говорител съобщи днес, че вчера полската полиция е арестувала двама души, заподозрени в трафик на хора. Те са пътували с мигранти в източната част на страната. Според съобщението, полски гражданин е бил заловен с четирима иракчани и трима сирийци в колата си. Вторият заподозрян в трафик на хора е беларуски гражданин, който е пътувал с мигрант от Ирак./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448