Германия убеждава: "Северен поток 2" не е свързан с конфликта между Украйна и Русия

ЕС и Свят 13.01.2022 17:06 Снимка: ДНЕС+

Германия убеждава: "Северен поток 2" не е свързан с конфликта между Украйна и Русия

Германският министър на отбраната предупреди да не се използва спорният газопровод "Северен поток 2" като разменна монета в опит да се разреши конфликтът между Украйна и Русия, като го нарече "несвързан", информира "Франс прес".

Газопроводът "не трябва да бъде въвличан в този конфликт", настоя министърът на отбраната Кристин Ламбрехт пред местно радио, добавяйки, че спорът може да бъде разрешен само "чрез преговори".

Визирайки преговорите между Русия и НАТО вчера, както и срещата днес между ОССЕ и Русия, министърката отбеляза, че "това е най-добрата възможност сега".

"Трябва да го използваме, а не да се опитваме да решаваме конфликти чрез несвързани проекти", каза министърът от лявоцентристката Социалдемократическа партия.

Германия винаги е имала двойствена позиция по отношение на газопровода.

Канцлерът Олаф Шолц, също от социалдемократите, в първия си ден на поста предупреди за последствия за "Северен поток 2", ако Русия нахлуе в Украйна. Но той също така настоя, че това бил чисто търговски проект.

Външната министърка Аналена Бербок от Зелените изтъкна, че газопроводът няма да бъде допуснато да работи, ако има нова ескалация на кризата в Украйна.

"Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648