Германия: тонове кокаин за милиарди евро

ЕС и Свят 16.06.2024 17:32 Снимка: ДНЕС+

Германия: тонове кокаин за милиарди евро

През пристанището в Хамбург пристига голяма част от кокаина от Южна Америка. Сега властите заловиха рекордно количество - над 35 тона

Митническите и полицейските служители в Германия успяха да нанесат сериозен удар на организираната престъпност в страната. По данни на прокуратурата в Дюселдорф съвместната разследваща група е успяла да разкрие и изземе "десетки тонове кокаин". Стойността на дрогата възлиза на милиарди евро, пише германската обществена телевизия АРД. Пред медията източници от митницата са заявили, че заловеното количество е рекордно за Германия.

Разкрития и в чужбина

Става дума за общо 35 тона, като голямата част от кокаина е иззета на пристанището в Хамбург. Разкрития обаче има и в други федерални провинции, както и в чужбина, пише германската обществено-правна медия. Актуалният успех на полицията е бил предшестван от дългогодишни разследвания, ръководени от прокуратурата в Дюселдорф.

Разследванията са били трудни, тъй като извършителите са разчитали на мрежа от няколко десетки фирми, за да организират търговията с кокаин.

В рамките на проучванията си служителите от митницата и полицията са обискирали частни жилища и фирмени адреси в седем фидирални провинции. В Хамбург са били използвани специални части, за да се обискира склад.

Арестите - по-рано от планираното

По сведения на АРД обиските и арестите са били извършени по-рано от планираното - тъй като един от предполагаемите извършители влязъл в спор с албанска наркобанда.

Очевидно е ставало дума за дългове, пише германската обществено-правна медия. Когато мъжът от Южна Германия получил смъртна заплаха, следователите решили да заловят предполагаемите извършители и да обискират идентифицираните по време на разследванията обекти. Подробностите по случая предстои да бъдат съобщени на пресконференция в понеделник.

Европа - във фокуса на кокаиновите банди

Актуалният случай показва, че Европа остава в центъра на вниманието на межуднародните кокаинови банди. При това търгуваните незаконно количества дрога се увеличават постоянно, пише АРД и обяснява, че това се доказва и от още един случай. Наскоро Федералната криминална служба успя в рамките на международно разследване да извърши удар срещу мрежа, разпространяваща кокаин.

Под ръководството на испанската полиция и под координацията на Европол в последните месеци са били заловени 40 обвиняеми в няколко държави, сред които Белгия, Бразилия, Нидерландия, Германия, Сърбия и Турция.

По данни на Европол контрабандата на кокаин се е осъществявала от Южна Америка през Канарските острови в ЕС. Изходна точка на разследването е станало залавянето на 700 килограма кокаина на кораб пред Канарските острови през август 2023.

При разследванията си в Белгия, Нидерландия и Испания полицаите са разкрили осем тона кокаин. Освен това били иззети 12,5 милиона евро и три милиона долара в Бразилия, а в Сърбия били замразени 50 милиона евро активи, разказва АРД. Ръководителите на тези мрежи са пребивавали в Турция и в Дубай.

Материалът е публикуван в DW под редакцията на Биляна Михайлова

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095