Германия премахва отоплението на газ

ЕС и Свят 09.09.2023 13:05 Снимка: ДНЕС+

Германия премахва отоплението на газ

Съпътстваният с много спорове законопроект за изваждане от употреба на отоплителните системи на газ и нафта днес беше одобрен от германския парламент, съобщава ДПА.

Макар да има сериозна обществена и политическа съпротива срещу текстовете, те бяха приети с гласовете на трите партии в управляващата коалиция - ГСДП, Зелените и Свободните демократи.

Контекст: Законопроектът е инициатива на Зелените и на икономическия министър Роберт Хабек. Целта му е към 2045 г. отоплението в страната да не зависи от газ и петролни продукти, като очакването е, че това ще допринесе в борбата с климатичните промени - 15% от парниковите емисии идват именно от домовете.

Ако бъдат приети, текстовете ще забранят на строители и собственици да инсталират по-голямата част от използваните в момента отоплителни системи в новите сгради в някои райони. След 2026-2028 г. всички германци ще бъдат задължени при излизане от употреба на използваните досега от тях инсталации да минат на такива, които използват минимум 65% енергия от ВЕИ.

Властите лансират термопомпите като алтернатива, тъй като са с висока енергийна ефективност. Те обаче са и доста скъпи, поради което държавата ще покрива около 70 на сто от разходите, а останалите пари ще могат да дойдат от специални нисколихвени кредити. Това ще струва на държавата по над 9 млрд. евро на година.

Последните промени в законопроекта премахнаха изключенията за собственици на жилища на над 80-годишна възраст.

От друга страна: Около 70% от германците са против новите регулации и не приемат да плащат за подмяната на отоплителните инсталации.

Всички партии в опозиция също критикуват законопроекта с различни мотиви - според десницата той се гласува прибързано и с много несъвършенства, докато крайната левица вижда в него "сляп екоактивизъм" на гърба на обикновените германци.

В самата управляваща коалиция месеци наред не се постигаше консенсус, в това число - с публична размяна на обвинения между Свободните демократи и Зелените. Допълнително забавяне дойде през юли, когато Конституционният съд в Карлсруе отсъди, че процедурата е била неправомерно ускорена.

Какво следва: След като беше одобрен от долната камара на Бундестага, законът ще влезе в горната камара на парламента до края на месеца и ще влезе в сила от началото на следващата година./money.bg

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583