Германия предложила на САЩ сделка в замяна на отказ от санкции срещу "Северен поток 2"

ЕС и Свят 16.09.2020 15:21 Снимка: ДНЕС+

Германия предложила на САЩ сделка в замяна на отказ от санкции срещу "Северен поток 2"

Правителството на Германия е предложило на САЩ сделка на стойност 1 млрд. долара, така че Вашингтон да се откаже от санкциите срещу проекта за газопровод "Северен поток 2", съобщава германското издание "Цайт".

По данни на източниците на вестника Германия е предложила да инвестира до 1 млрд. евро в строителството на два терминала на територията на страната, за да получава американски втечнен природен газ.

"В отговор САЩ ще разрешат безпрепятственото завършване и експлоатация на "Северен поток 2", се посочва в писмо на вицеканцлера и финансов министър на Германия Олаф Шолц, изпратено на 7 август до министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Германия допусна спиране на проекта "Северен поток 2" като реакция на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. В същото време германските медии отбелязват, че Германия може да загуби милиарди евро. Германският икономист Габриел Фелбермайер също така предупреди за последиците от изоставянето на "Северен поток 2" за Германия.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението за "Северен поток 2" трябва да бъде общоевропейско, а не германско.

Операторът на проекта Nord Stream 2 AG заяви, че "Северен поток 2" се основава не на политически споразумения между страните, а на милиарди инвестиции на шест водещи енергийни компании.

През юни Европейската комисия се противопостави на "налагането на санкции срещу компании от ЕС, които правят законен бизнес"./news.bg

CHF CHF 1 1.82822
GBP GBP 1 2.16813
RON RON 10 4.01402
TRY TRY 10 1.99697
USD USD 1 1.67194