Герхард Шрьодер подкрепи Путин за пускането на "Северен поток 2"

ЕС и Свят 03.08.2022 13:29 Снимка: ДНЕС+

Герхард Шрьодер подкрепи Путин за пускането на "Северен поток 2"

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер препоръчва пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" с оглед на газовата криза. "Той е готов. Ако нещата станат наистина напрегнати, има този газопровод, а с двата газопровода "Северен поток" няма да има проблем с доставките за германската промишленост и германските домакинства." Мнението си Шрьодер изказва пред списание "Stern" и телевизионния канал "RTL/ntv" днес.

В края на юли месец германският телевизионен оператор RTL съобщи, че Шрьодер е в Москва, публикувайки негова снимка на уебсайта си. Шрьодер твърдеше, че е в Москва на почивка, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не изключи контакт с него.

Малко преди това руският президент Владимир Путин на първата си и единствена засега външнополитическа визита след началото на войната в Украйна, от Иран заяви същото - че ако Европа иска природен газ, то трябва да помни, че освен "Северен поток 1", има и "Северен поток 2".

Шрьодер е председател на борда на директорите на "Северен поток 2" и отдавна е критикуван за близостта си с руския президент Владимир Путин и руската петролна и газова индустрия.

Германското правителство изключи възможността за пускане в експлоатация на "Северен поток 2" след началото на агресията на Кремъл в Украйна. Неотдавна обаче седем кмета на остров Рюген в Балтийско море се изказаха в подкрепа на използването на газопровода, припомня Der Standart.

Наскоро "Газпром" намали доставките на газ по "Северен поток 1" до 20% от максималния му капацитет с оправданието за турбина, за която не са представени всички технически документи за безопасна експлоатация.

Самата турбина все още се намира в Германия, след като бе ремонтирана от Siemens Energy, Канада и върната като изключение на санкциите, наложени от ЕС на Русия.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц (SPD) ще посети днес филиала на Siemens Energy в Мюлхайм ан дер Рур. "Доставяйки турбината, ние предизвикахме блъфа на Путин - той вече не може да използва този претекст и не може да изтъква технически причини, поради които не доставя газ", каза Шолц за канадския вестник "Глоуб енд мейл".

Шолц защити канадския министър-председател Джъстин Трюдо, който е подложен на натиск заради доставката на турбината. "За мен критиките към Джъстин Трюдо и неговото правителство нямат никакво основание", подчертава той. "Решението за доставка на турбината едва ли е услуга за "Газпром", а по-скоро силен знак за подкрепа на Германия и Европа."

Според министъра на икономиката Роберт Хабек турбината е в Германия, но Русия не иска да я експлоатира. От друга страна Шрьодер обвинява Siemens за липсата на турбината.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648