Гърция ще увеличи срока на военната служба заради напрежение с Турция

ЕС и Свят 05.03.2021 17:43 Снимка: ДНЕС+

Гърция ще увеличи срока на военната служба заради напрежение с Турция

Гърция ще увеличи срока на военната служба от девет месеца на една година от май в рамките на програма за укрепване на въоръжените сили на фона на напрежения с регионалния съперник Турция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Решението, което бе оповестено днес, ще изравни срока на военната служба с този във военноморските и военновъздушните сили.

Деветмесечната военна служба ще се запази само за наборниците, които искат да се включат към специалните части или служат в гранични райони през целия период на военната им служба.

Гърция започна миналата година голяма програма за модернизация на армията, която ще включи модернизиране на нейните изтребители Ф-16, както и покупка от Франция на изтребители от ново поколение Рафал и планирана поръчка на фрегати, която привлече интереса на конкуриращи се американски и европейски оръжейни производители.

Гърция и Турция имат спорове за морските граници и за правата за експлоатация на природните ресурси в Егейско и Източно Средиземно море, които предизвикаха покачване на напрежението в района миналата година./БТА

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176