Гърция: Има сили, които отдалечат Западните Балкани от Европа

ЕС и Свят 04.11.2021 14:35 Снимка: ДНЕС+

Гърция: Има сили, които отдалечат Западните Балкани от Европа

Безпокойство по отношение на европейския път на Западните Балкани е изразил министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас след срещата със словенския си колега Анже Логар, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Катимерини", предава БТА. Двамата разговаряха вчера в Атина.
След срещата Дендиас е отбелязал, че европейският път на региона може да претърпи обратна посока на развитие. По думите му има опасност Западните Балкани "да се подхлъзнат назад - в балканското си минало".
"На Балканите действат сили, различни от европейските, които полагат всички възможни усилия да отдалечат Западните Балкани от Европа, предоставайки развойна помощ, размяна, военно сътрудничество, дори и сътрудничество в образователната сфера чрез институции, които имат съответствия много повече с Мюсюлмански братя, отколкото със съвременната европейска образователна рамка", е подчертал външният министър на Гърция, чието изявление е публикувано в сайта на министерството.
Двамата министри са обсъдили ситуацията в Източното Средиземноморие, както и отношенията между Гърция и Турция.
Гърция цели конструктивен диалог с Турция, конструктивен диалог с турското общество, защото вярва, че голяма част от турското общество още се надява на европейска интеграция, е посочил Дендиас.
Според него Европейският съюз трябва да даде ясни знаци, че страните от региона и особено тези, които се надяват да влязат в Европейския съюз или искат да имат добри отношения с ЕС, трябва да зачитат основните принципи на международното право./БТА

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648