Г-7 обсъжда в Лондон руската пропаганда, Китай и пандемията

ЕС и Свят 04.05.2021 19:07 Снимка: ДНЕС+

Г-7 обсъжда в Лондон руската пропаганда, Китай и пандемията

Започна срещата на външните министри от Г-7 в Лондон. Представителите на водещите световни икономики се виждат за първи път "лице в лице" след повече от 2 години заради пандемията, която обхвана света миналата година.

Основна цел на форума е да бъдат намерени нови начини за защита на международния ред от външни заплахи.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени, са кризата в Мианмар, пандемията в Индия, глобалната битка срещу коронавируса, отношенията с Русия, Китай и Иран, климатичните промени, предаде BBC.

Великобритания, председател на Г-7 тази година, иска групата на седемте най-богати държави да осигури "механизъм за бърз отпор" срещу руската дезинформация. Заявката даде преди ден британският външен министър Доминик Рааб. На среща с американски държавен секретар Антъни Бринкън се достигна до извод, че има обединяване на държавите с еднакво мислене и ценностна система за по-тясно сътрудничество срещу заплахите, които идват от страна на Русия, но и Китай.

Г-7 се състои от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. В рамките на усилията на Лондон да задълбочи връзките с индийско-тихоокеанския район на срещата са поканени и също външните министри на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка.

Като гости на срещата са поканени и върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел и генералният секретар на АСЕАН - Асоциацията на държавите от югоизточна Азия./news.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709