Франция удвоява доставките на боеприпаси за Украйна

ЕС и Свят 28.03.2023 18:48 Снимка: ДНЕС+

Франция удвоява доставките на боеприпаси за Украйна

Тази година Франция ще удвои доставката на 155-милиметрови снаряди за Украйна до 2 000 снаряда месечно, каза днес министърът на въоръжените сили Себастиан Льокорню. Той добави, че Париж също така планира да увеличи фонда, който позволява Киев да купува френско оръжие, предаде Ройтерс.

Украйна многократно е посочвала критичното значение на доставките на 155-милиметрови снаряди за оптимизиране на действията на нейните войски в ожесточена война на изтощение с нахлулите руски сили, отбелязва агенцията.

"Удвояваме доставките на 155-милиметрови снаряди до 2000 на месец, считано от края на март", заяви Себастиан Льокорню в интервю за вестник “Фигаро”.

Украински и западни лидери предупредиха през последните седмици, че Киев изразходва снарядите по-бързо, отколкото съюзниците могат да ги предоставят, което доведе до подновяване на усилията за изпращане, както и за намиране на начини за увеличаване на производството, предаде БТА.

Франция и Австралия договориха през февруари сделка, по силата на която Канбера ще осигури барута, който не се произвежда във Франция, за да може френската оръжейна компания "Некстер" да произвежда 155-милиметрови снаряди. Това ще помогне за по-бързите доставки на боеприпаси, заяви френски служител.

Льокорню заяви също, че правителството обсъжда и добавянето на повече пари във фонд, който позволява на Украйна да купува френски оръжия, след като съществуващите 200 милиона евро са били използвани. Той обаче отказа да каже каква сума може да бъде добавена.

Франция също така иска да предостави нова партида леки бойни бронирани машини А Ем Икс - 10 Ер Се (AMX-10 RC), след като доставката на първата приключи този месец, заявиха двама френски служители.

Париж отказа да съобщи колко такива машини вече е доставил.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993