Франция облекчава блокадата срещу COVID-19

ЕС и Свят 22.11.2020 12:45 Снимка: ДНЕС+

Франция облекчава блокадата срещу COVID-19

Франция започва да облекчава правилата за блокиране на коронавируса през следващите седмици, като провежда процеса на три етапа, за да избегне ново избухване на пандемията, предаде "Ройтерс", позовавайки се на правителството.

Във вторник президентът Еманюел Макрон ще изнесе реч пред нацията за ситуацията с вируса и може да обяви частично облекчаване на ограниченията, които са в сила от 30 октомври.

"Еманюел Макрон ще даде перспективи в продължение на няколко седмици, особено за това как коригираме стратегията си. Заложено е адаптирането на правилата за заключване, тъй като здравната ситуация се подобрява, като същевременно се избягва ново разпалване на епидемията ", заяви говорителят на правителството Габриел Атал пред Le Journal Du Dimanche.

"Ще има три стъпки за облекчаване с оглед на здравната ситуация и рисковете, свързани с някои бизнеси: първа стъпка около 1 декември, след това преди празниците в края на годината и след това от януари 2021 г.", добави Атал.

Макрон заяви, че второто национално заключване на Франция, започнало на 30 октомври, ще продължи поне четири седмици. Блокадата включва затваряне на някои магазини, ресторанти и барове.

Но с последните данни, които показват, че Франция е на път да възпрепятства нарастването на коронавирусните инфекции, правителството е под натиск от страна на магазините и бизнеса да облекчи ограниченията за сезона на коледните пазарувания, когато много търговци правят по-голямата част от годишния си оборот.

"Бяхме се ангажирали да им позволим да отворят отново около 1 декември, ако здравната ситуация се подобри, което изглежда е така", пояснява Атал.

Баровете и ресторантите обаче "ще продължат да изпитват ограничения", добави той.

В четвъртък здравният министър Оливие Веран заяви, че Франция ще спечели битката си с коронавируса, но това е борба, която ще отнеме време, предупреждавайки, че блокирането все още не е приключило.

Броят на новите коронавирусни инфекции във Франция се е увеличил със 17 881 в събота, по-нисък от 22 882, съобщени в петък, докато броят на хората в болница с COVID-19 е намалял за пети пореден ден на 31 365./news.bg

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096