Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

ЕС и Свят 24.04.2024 14:57 Снимка: ДНЕС+

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

Битката за Очеретино разпали конфликта в Украйна през уикенда, съобщава Forbes.

47-ма механизирана бригада е една от най-добрите бригади на украинската армия. Оборудвана с американски бронирани превозни средства и обучени по стандартите на НАТО, на нея се разчиташе да се бие като най-добрите бригади на НАТО: бързо, яростно и често през нощта.

Но това майсторство е благословия и проклятие за 2000-те войници на бригадата. Украинското командване иска 47-ма механизирана бригада да бъде там, където са най-тежките боеве. Бригадата трябваше да ръководи провалилата се контраофанзива на Украйна през юни миналата година. Когато руските полкове атакуваха украинския гарнизон в източния град Авдеевка през октомври, 47-а механизирана бригада се преразпредели от юг на изток и подсили града – забавяйки, но не предотвратявайки отстъплението.

47-ма механизирана бригада воюва близо година без прекъсване. Войниците ѝ са уморени; нейните батальони са на изчерпване на най-добрите си бойни превозни средства M-2 Bradley и танкове M-1 Abrams. Бригадата има нужда от почивка — и почти получи такава тази седмица.

Но това планирано прекъсване беше покана за руските полеви армии около руините на Авдеевка и те не пропуснаха възможността да нанесат на украинците голямото поражение.

Докато 47-ма механизирана бригада се изтегляше от фронтовата линия източно от село Очеретине този уикенд, руснаците атакуваха – и почти пробиха украинските линии в широката 20 мили лента от незащитен терен, разделяща град Покровск от фронтовата линия.

115-та механизирана бригада на украинската армия трябваше да заеме мястото на 47-а механизирана бригада по фронтовата линия. Но нещо се обърка. Според Микола Мелник, прочутият ротен командир на 47-ма механизирана бригада, който загуби крак по време на лятната контраофанзива, „някои части просто се прецакаха“.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361