Фон дер Лайен обеща план за действие за мигрантската криза в Италия

ЕС и Свят 18.09.2023 10:06 Снимка: ДНЕС+

Фон дер Лайен обеща план за действие за мигрантската криза в Италия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи план от 10 точки, с който да помогне на Италия, да се справи с мигрантите, достигнали рекорден брой миналата седмица на остров Лампедуза, съобщи "Ройтерс".

Увеличаването на броя на търсещите убежище на италианския остров отново разпали ожесточени дебати в Европа как отделните страни членки да си поделят отговорността за десетките хиляди бежанци.

"Незаконната миграция е предизвикателство за Европа и се нуждае от европейски отговор", обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението си в Лампедуза в неделя.

Тя подчерта, че колкото по-добре ЕС управлява мигрантския проблем, който обаче е свързан със законно пребиваващите на територията на съюза, толкова по-строг ще бъде той към нелегалните мигранти.

"Ние ще решаваме кой ще дойде в Европейския съюз и при какви обстоятелства, а не контрабандистите и трафикантите", категорична бе Фон дер Лайен на съвместната пресконференция, която даде с италианския премиер Джорджия Мелони.

Тя добави и че вече е говорила с няколко лидери на ЕС за плана и е уверена, че те ще го подкрепят.

В плана от 10 точки Фон дер Лайен предвижда по-добро разпределяне на кандидатите за убежище между страните членки и улесняване на връщането на мигрантите в техните страни, когато причините да напуснат родината си не са политически.

Освен това в плана има отделна точка, която цели да се подобри обучението на тунизийската брегова охрана и на други правоприлагащи организации.

Има се предвид, че основната отправна точка за мигрантите от Северна Африка е тунизийският крайбрежен град Сфакс. След като стигнат до него, те се насочват към най-близката европейска точка - остров Лампедуза.

Италия, заедно с други средиземноморски държави от ЕС, от години настоятелно моли Брюксел за повече подкрепа, за да се справи с големия брой мигранти, пристигащи на нейния бряг.

Само за тази година над 127 200 души вече са достигнали до Италия по море, според последните данни на вътрешното министерство. За цялата 2022 година броят им бе 66 200 души.

Италианският премиер Джорджия Мелони защити позицията, че правилният подход е да се попречи на хората да заминават за Европа, а не да се преразпределят мигранти из целия блок.

"Най-ефективната мярка за противодействие на лъжите на контрабандистите са законните пътища и хуманитарните коридори", посочи от своя страна Фон дер Лайен.

Тя дойде в неделя в Лампедуза, след като крайнодесният италиански лидер Мелони я призова с очите си да види миграционната криза. Тя го направи, след като местният съвет на малкия остров обяви извънредно положение заради огромния брой мигранти.

Понастоящем службата на ЕС - Frontex ръководи три активни операции в Средиземно море. Нейната мисия е да охранява външните граници на ЕС, да се бори с организаторите на нелегалния трафик на хора и да спасява мигрантите в беда.

Въпреки това службата Frontex бе многократно критикувана поради данни, че извършва така нареченото "отблъскване" на мигранти, с цел те да не могат да пресекат европейските граници. Подобни "отблъсквания" се смятат за незаконни според международното право.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482