Financial Times: САЩ предлагат финансиране за Украйна чрез печалби от замразени руски активи

ЕС и Свят 12.04.2024 18:40 Снимка: ДНЕС+

Financial Times: САЩ предлагат финансиране за Украйна чрез печалби от замразени руски активи

САЩ предлагат финансиране за Украйна чрез печалби от замразени руски активи, за да използват след това получените милиарди долари за финансиране на Украйна, пише Financial Times.

Според европейски служители подобен план би позволил да се привлекат до 40 милиарда евро през следващите десет години, въз основа на печалбите от блокираните активи на Руската федерация в размер на 191 милиарда евро на белгийската платформа Euroclear. В хоризонт от 15-20 години приходите могат да достигнат 60 млрд. евро.

Заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Далип Сингх, който отговаря за международните икономически въпроси, отбеляза, че Вашингтон сега трябва да проучи „всички възможни начини“, за да увеличи максимално ползата от „немобилизираните резерви“ за нуждите на Украйна.

Въпреки това схемата, предложена от Съединените щати, повдигна въпроси сред властите на една от големите страни в ЕС, но не беше разкрита. Те попитаха какво ще стане с изплащането на лихвите по вече емитирани облигации, ако украинският конфликт приключи с мирен договор след няколко години и замразените активи например бъдат върнати на Русия. Като гаранция служители поканиха страните от Групата на седемте (G7) да действат като гаранти на документите, но това може да не реши всички проблеми.

Планът на САЩ ще бъде обсъден в кулоарите на пролетните срещи на Световната банка и МВФ, както и на годишната среща на върха на Г-7 през юни.

В страните от Г-7, ЕС и Австралия има около 260 милиарда евро активи на Банката на Русия, които са обект на санкции. По-голямата част от тази сума - около 210 милиарда евро - се държи в ЕС, включително парични средства и държавни облигации, деноминирани в евро, долари и други валути. САЩ са замразили около 5 милиарда долара.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194